vrijdag 13 juli 2018

Bosuil

Natuurlijk staat niet iedereen te trappelen om voor het ontbijt voor dag en dauw de natuur in te gaan. Maar in de vroege morgen is de natuur op z'n mooist. Mist of een mooie zonsopkomst versterkt het gevoel van natuurbeleving.
Damhert - Dama dama met kalfje
Dood staand hout ..
Middenveld
Wij parkeren deze morgen vroeg de auto's op het parkeerterrein van het pannenkoekenhuis de 'Boshut' te Vogelenzang. Een mooie mistige morgen is het niet .. ook de zonsopkomst is
maar van korte duur en niet echt spectaculair ..toch weten we nog wat aardige foto's te schieten op het "Middenveld"...
 
Middenveld
Wespspin
Keizersmantel
bosuil
-

Op het moment dat wij de Amsterdamse Waterleidingduinen
(AWD) binnengaan is deze bosuil toe aan zijn rust. Hij heeft in de nacht jacht gemaakt op muizen insecten vleermuizen en kleine vogeltjes. En gaat nu van zijn verdiende rust genieten
Bosuil
-
Eikenpage
Boomkikker
De beste tijd voor boomkikker is september .. nu zien we er sporadisch één ..maar dan is het appeltje eitje en zie je ze gegarandeerd in grote aantallen. Het is een soort die beschermd is …
Kleine Parelmoervlinder

Keizersmantel
Wespspin / Tijgerspin
 
-
-
In de Amsterdamse Waterleidingduinen (AWD) is er voor dieren voldoende water te vinden. Langs de waterkant is alles nog mooi groen. iets hoger gelegen grond heeft wel echt te lijden onder de droogte/warmte.
-
Kleine Parelmoervlinder

Distelvlinder
Damhert - water
Omdat de IJsvogels een moeilijke winter achter de rug hebben .. was het leuk om hier toch nog een ijsvogel te zien. Veel ijsvogels hebben de extra week van wind en vorst (gevoelstemperatuur van -18 graden) niet overleeft. hopelijk herstelt de populatie weer snel.
Icarus blauwje
-
Damhert en kalf
Groene Weide-Uil - Calamia tridens - Dag actieve nachtvlinder.
Het is helemaal geen zeldzaam nachtvlindertje of zo .. maar ik
geloof niet dat ik hem eerder voor de camera had. Voor mij was het dus even een zeer leuke waarneming in de awd.
Bosuil nr. 2
-
 
Keizersmantel
Een aantal jaren geleden was hij verdwenen uit Nederland ..Maar de laatste jaren zien we hem in grote aantallen in de duinen. Vandaag zien we in de awd weer een tiental Keizersmantels.
Bonte Knotswesp - Sprinkhanen
Groot blaasjeskruid - Vleesetende plant
Dit is ook een vleeseter … De bloemen steken boven water ..de stengels onder water hebben kleine blaasvormige vangbolletjes. Als watervlooien zo'n bolletje aanraken ..opent zich een klepje en de watervlo wordt door het ontstaan van vacuüm naar binnen gezogen en daarna verteerd als voedsel.