vrijdag 8 juni 2018

Zeldzaam

Vandaag een mooie dag om en rond de Hoge Veluwe.
Vooral veel soorten die kwetsbaar of zeldzaam zijn.
Zo zagen we (Cees Joke en ik) de Kleine Vliegenvanger … Vliegend Hert .. Bosparelmoervlinder ..en de Grote Ribbelboktor.
De Bosparelmoervlinder hadden we verleden jaar al eens mooi parend ..maar is daarom niet minder leuk.

Kleine Vliegenvanger ..
Kleine Vliegenvanger
De Kleine Vliegenvanger die eigenlijk best wel wat van een Roodborstje weg heeft... ging luidkeels tekeer in de Hoge Veluwe Door zijn snerpend hoog geluid was hij eigenlijk niet te missen. Vogelaars stonden te stuiteren bij deze zeldzame zangvogel.
Kleine Vliegenvanger
Rups Nachtpauwoog
Ree
Bosparelmoervlinder
Bosparelmoervlinder
Een prachtige vlinder die vroeger best wel veel voorkwam .. Nu zien we hem hier bijna alleen nog op de Hoge Veluwe. We zien er zo'n stuk of twintig op deze locatie.
Appelvink
Wilgenhoutrups (Nachtvlinder)
Vliegend Hert
Vliegend Hert
Het Vliegend Hert is zeer zeldzaam .. het is de grootste Nederlandse Kever. En één van de grootste van Europa. Hier bij een bloedende eik (Sapstroom) zien we meerdere exemplaren. Niet alleen de vliegende herten .. maar ook vliegen vlinders hoornaars en andere insecten komen op het sap af.
Vliegend Hert
Appelvink Jong
Bruin Blauwtje
Grote Ribbelboktor
Grote Ribbelboktor
 De Grote Ribbelboktor komt in Nederland alleen op deze plek voor. En is dus zeer zeldzaam. (met dank aan Nel Appelmelk voor determineren ) .. hij lijkt op de foto's een beetje op een Eenhoorn
Boomklever
Edelhert
Zandoogje
Appelvink
Deze dag in en rond de Hoge Veluwe .. begint qua temperatuur nog redelijk ..maar al snel krijgt de koperen ploert meer kracht. En loopt de temperatuur hoog op. veel drinken en de schaduw opzoeken is dan het beste..
Bonte specht
Lampion :) Spinnendoosje
Vliegend Hert
Ze zitten nog redelijk hoog in de boom .. drie mannetjes en een vrouwtje. Als er één naar beneden valt . begrijp ik waarom het een vliegend hert is. hij breekt zijn val door op tijd de vleugels te openen .. komt op de grond en klimt gelijk een stuk omhoog. En vliegt uiteindelijk het grootste gedeelte weer omhoog.
Vliegend hert
Bosparelmoervlinder
Kleine Vliegenvanger
Vandaag in ieder geval een paar prachtige waarnemingen en foto's kunnen maken. (Spanner Links)