woensdag 13 juni 2018

Dodo

Onderuitgezakt op luxe tuinstoelen zitten we met z'n drieën (Cees Ghita en ik) in een ingegraven vogel kijkhut van Arjan Troost in een bos langs de Raalterweg in het buurtschap Espelo. We hebben een mooi uitzicht over een ingegraven vijvertje zodat we vanaf een laag standpunt de vogels kunnen fotograferen.
Eekhoorn in twijfel
Appelvink met vrucht
Pimpelmezen ...Bad
In de vroege morgen zijn het de pimpelmezen die het eerst een bad nemen. De muggen zijn dan al actief .. Gelukkig had ik geen last. Maar gezoem van een mug blijft al vervelend genoeg :)
In Bad ..
Zwartkop vrouw
Kikker ..
Merel
-
Als een Epke Zonderland gaat deze eekhoorn van tak naar tak ..maar dan ook met de snelheid van het licht. Ik probeer hem te vangen met de camera als hij de vijver overspringt.. meer dan een puntje van zijn staart krijg ik niet in beeld.
-
Gaai ..
-
Boomklever
Appelvink

De mooiste vogel blijf ik toch de appelvink vinden. Die blik in zijn
ogen .. die prachtige grote sterke snavel en dan die mooie kleuren. Laten we zeggen: "Een vliegend kunstwerkje" …
 
Te water...
Zwartkop man
-
Eikenpage ..
Dodo ..Pino

En dan zien we hem .. een dodo? .. een vogel met obesitas? Voor het gemak noemen we hem Pino . het blijkt een groenling te zijn. Zijn zusje is de helft qua grote en gewicht. Bij onraad vliegt alles op .. maar Pino vreet gewoon door. De vraag is dan al snel .. Kan hij wel vliegen?
Pino/Dodo stoïcijns kijkend ;)
Jij blijft maar eten hé ...
Het is ook mijn eten ..Ja!
Waar laat jij al dat eten?
En Pino .. ach die haalt af en toe gewoon uit naar welke vogel dan ook. Zelfs zijn ouders hebben het regelmatig aan de stok met hem. Vader groenling zweet en is moe van het voeren.
 
 
-
Boomkruiper ..
Geelgors ...
Vink ..
-
Het gaat een lange serie worden .. maar ik ga nu ook wat positiefs melden over Pino. Pino is toch de lucht ingegaan en zit op een tak boven de grond. Beweging is belangrijk om van het overgewicht af te komen.
Specht
-
Juveniel Koolmees ..
Bonte Vliegenvanger
Maar zonder gekheid ..obesitas onder vogels komt in het wild inderdaad voor .. Dat we ze niet zoveel zien .. komt doordat ze door hun tragere reactiesnelheid sneller ten prooi zullen vallen aan predators.
Juveniel Appelvink
Koolmees ...
Juveniel Appelvink
-
Juveniel Pimpelmees
-
Het logboek in de kijkhut is bijgewerkt ..eigenlijk best veel soorten vandaag. Maar het is bijna onmogelijk om alles in één blogbericht te plaatsen,. Vandaar deze overdreven lange blog .. :)
-
-
-
Grote Bonte Specht ..
Einde..

3 opmerkingen:

 1. Wat een mooie serie en leuk verslag erbij. Pino was bijna de hele dag aanwezig maar ook over de rest van de vogels mogen we niet klagen. Ik zie dat jouw standpunt voor de eekhoorn toch beter was dan waar ik zat. Eekhoorn in twijfel was vanuit mijn hoek niet eens te zien. Ook leuke voedermoment tussen de pimpelmezen en jouw eekhoorn te water is top, echt grappig dat ie gewoon ging zwemmen ter verkoeling. Het was een mooie dag, ik ga zo beginnen met het grote uitzoekwerk. Blog volgt na het weekend...
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ha Henk,
  wat hebben al die vogels en de eekhoorn(s?) een show opgevoerd. Het ziet eruit of de hele dag één lang theaterspectakel is geweest. Dat moet op en top genieten zijn geweest.

  Hartelijke groet, Corrie

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hallo Henk,
  Ik zie wel aan de foto's dat jullie bezoek aan de hut een ongekend succes was!! De vogels staan er prachtig op vooral de appelvinkman en het jong! Maar ook de eekhoorn, geweldig! Jaloersmakende platen.Ik heb ook een zwak voor de zwartkop en de bonte vliegenvanger, fijne soorten!
  Ik heb er van genoten!
  groetjes, Maria

  BeantwoordenVerwijderen