maandag 18 juni 2018

Frislingen

Deze week in het Nationaal Park 'De Hoge Veluwe' en de Amsterdamse Waterleidingduinen (AWD) ..
Voortplanting is voor elk levend organisme van essentieel belang. Het soort in stand houden heeft de hoogste prioriteit.
Daarbij speelt eten of gegeten worden een belangrijke rol. 


Reegeit - Hoge Veluwe
Wild Zwijn - Hoge Veluwe
Zwijn frislingen
-
De nozems van het bos .. zo worden de zwijnen/everzwijnen wel genoemd. De jongen worden na vier maanden draagtijd in de kraamkamer (kuil met plantmateriaal afgedekt met wat takken en modder) geboren. We noemen ze frisling.
-
-
-
Keizerlibel.
Deze reuze libel is de grootste libel die we in Nederland tegenkomen. Als een drone vliegt hij over het water ..van het 'Groot Zwarteveld" in de Amsterdamse Waterleidingduinen. Gelukkig gaat hij even mooi voor ons zitten.
-
Damhertkalfje ..: "Rok omhoog .. en rennen?"...
Kleine Junikever...
Zonnedauw ..
De voortplanting van de zandhagedis ligt al achter ons .. de eitjes die in een zanderig kuiltje worden gelegd ..worden door de zon uitgebroed. Een geboortepiek kunnen we in de tweede helft van augustus verwachten.
Zandhagedis of Duihagedis
-
-
Als het begint te regenen ..zoek ik wat bescherming onder een boom. Dan zie ik dit kalfje op zo'n zes meter afstand in het gras. Hij is bij het begin nog enigszins alert. Maar ook hij zit meer over de regen in de war.  Zo nu en dan knijpt hij zijn oogjes dicht.
 -
-
-
-
-
Het kalfje lijkt het allemaal prima te vinden .. de hinde denkt daar anders over. Ondanks dat de afstand best groot is gaan ze er toch vandoor. Door het afschot zijn de damherten toch wat schuwer geworden.
-
Bastgewei ..
Schreeuwende hinde..
In het infiltratiegebied is het deze hinde die constant roept naar zijn jong …
Antwoord gaat ze waarschijnlijk niet meer krijgen. De eerste dagen zijn de kalfjes kwetsbaar en een eenvoudige prooi voor vossen. die tenslotte ook hun welpen te eten moeten geven.
Welp
-
-
Dit hert had in eerste instantie ons niet gezien .. bleef rustig nog even staan. En besloot toch maar weg te lopen .. een mooi moment. Voor vlinders maak ik de volgende keer een aparte blog.
 Grote Parelmoervlinder ..
Vlinders komen in volgende blog .. o.a. deze grote parelmoervlinder op de hoge Veluwe ..
….. Einde