maandag 25 juni 2018

Mens en Natuur

De ontwikkeling van de damhertkalfjes in de Amsterdamse Waterleidingduinen (AWD) gaat door. Een week eerder lagen ze nog her en der in het hoge gras verstopt. Nu lopen ze naast moeder en enkele andere hindes mee. Ze zijn waakzaam en vertonen vluchtgedrag.

-
-
-
Keizersmantel - Argynnis paphia
-
De damhert mannetjes voelen zich niet verantwoordelijk voor hun nageslacht ..Het is mogelijk dat dit hert vader is van meerdere kalfjes. Eigenlijk zijn de mannetjes alleen tijdens de bronst geïnteresseerd in de vrouwtjes.
-
-
 -
 -
De kalfjes vormen crèches .. en één of twee hindes blijven bij de kalfjes .. De andere foerageren in de nabije omgeving .. en reageren als er iets verdachts te zien is. Nu zien we nog kleine créshes .. maar vijf of meer kleine kalfjes is in de avonduren geen uitzondering.
-
-
-
Ook de konijnen zijn druk bezig met het doorgeven van hun genen.
We zien hier een holenstelsel met veel ingangen .. de jongste en zwakste konijnen zitten aan de buitenkant ..dat is door rangorde in de groep zo bepaald.
-
-
-
 -
Twee totaal verschillende grazers .. één ding hebben ze gemeen.
Er was ook een tijd dat de konijn uitgeroeid moest worden .. Jac.P.Thijsse ;  "Wanneer wij echt mooie, rijk begroeide duinen willen hebben, dan moeten de konijnen worden uitgeroeid.." Een totaal verkeerde inschatting ..
-
-
-
Zo namen de beheerders van de Amsterdamse Waterleidingduinen (AWD)  de jacht op konijnen in eigen hand. ..omdat de jagers onvoldoende konijnen schoten.
Het argument was dat het konijn de opslag van bos ..het ontkiemen van jonge bomen en struiken tegenhield.
-
-
-
Eigenlijk ...zien we weer dat ingrijpen van de mens altijd gevolgen
heeft op korte of lange termijn. Dat er mensen zijn die altijd de neiging hebben om in te grijpen .. uiteindelijk de plank vaak misslaan En dat de werkelijke problemen buiten beeld worden gehouden.
-
-
In de regen …
----