zaterdag 23 september 2017

Zichtbaar Wild

Vandaag 22 september 2017 gaan Cees Ghita en ik naar de Hoge Veluwe voor de bronst..  iets voorbij het gebied 'Zwarteveld' in het gebied de "Bunt" zien we een vos. Hij is gewoon op jacht ..vangt af en toe een muisje ..en trekt zich voor de rest weinig aan qua fotografen die massaal achter hem aan gaan.
-
-
We volgen de vos ..en dwalen verder af van de auto ..waar zelfs mijn sleutels in de haast zijn achtergelaten op de stoel. Al snel hoor je mensen zeggen "Die is uit de awd hier uitgezet" en een blonde jonge vrouw die met haar dochtertje de vos achterna zit zegt.: "Wat gaaf ..ik wil een foto van hem" en daarna zegt ze: "Die is tam .. die moeten ze doodschieten !"
-
-
"Doodschieten?" vraag ik... Hij doet toch gewoon zijn eigen ding .
Hij is dan wel niet bang voor mensen maar vangt gewoon muizen..
Je moet er zelfs achteraan gaan om een foto te kunnen maken van deze vos. ze zegt ; "Wij verschillen duidelijk van mening ..en daar komen we dus  niet uit ..het dier niet afmaken is asociaal"..
En ze loopt weer achter de vos aan.
(Grote Stinkzwam)
-
De vos schiet uiteindelijk de dekking in .. we lopen terug naar de auto. Opgelucht zien we de auto staan.. voor mijn auto staat een kinderwagen met een baby daarin. Raden van wie die was .. Juist..van die blonde jonge dame :( (Links - Sponszwam)
-
-
Vragen die bij een eerdere afschot tamme vos (2008) gesteld zijn
door Thieme (PvdD) ...
-
-
o.a. Kunt  u aangeven hoe de keuze voor het doodschieten van die vos zich verhoudt met de zorgplicht en het welzijnsbelang van het dier zelf? Vindt u dat het dier vanuit dierenwelzijnsoogpunt beter af is om gedood te worden? 
(Parelstuifzwam)
-
-
We slaan tegenwoordig al snel door ... ik denk dan aan de
Gemeente Gooise Meren .... Die giftige paddenstoelen zoals de Groene Knolamaniet willen weghalen / vernietigen .
-
-
Het ultieme van de bronstperiode is het gevecht of het beslaan van de hinden .. Vandaag geen dekking maar wel een gevecht op veld één op de  "Wildbaan" ..
-
-
-
-
Ook de Moeflons  ..laten zich zien. In 2011 waren er nog moeflons in de awd .. ze leefde daar in een relatief klein omrasterd gebiedje op het 'Groot Zwarteveld" en getest om de Amerikaanse Vogelkers (Bospest) te bestrijden.
-
-
Dit hert was zijn testosteron aan het botvieren op een dennenboom. Het kost hem veel energie .. en er was geen vrouwtje in de buurt .. Als je dan indruk wilt maken ..pak dan je tegenstander aan of sloof je dan uit als er vrouwtjes kijken,
-
(Oud Reemsterveld 2017)
We vertrekken van de 'Wildbaan' naar het "Reemsterveld" waar we de herten met de zonsondergang te kunnen fotograferen ..het lijkt even niet geweldig te worden .. 
 -
Maar in de natuur is niks zeker. En op het juiste moment staan de herten op een heuvel.
-
-
Hier langs het 'Reemsterveld" staan veel fotografen langs de weg (tussen de bomen) Het burlen is duidelijk te horen .. alleen moeten de herten hoog op de heuvel staan .. je kunt door je positie daar enigszins een beetje op inspelen. 
-
-
We hebben weer genoten van de koning van het Park de Hoge Veluwe .. Helaas geen zwijnen gezien .. maar de vos was een leuke compensatie. Tot drie maal toe zagen we daar een wagen van de boswachters ..  Hopelijk zien ze niet gelijk een gevaar in een onschuldig vosje. 
-
Als dier zichtbaar zijn is dodelijk .. en dat terwijl in Nederland 13'3% (dat hoort minimaal 17% te zijn) van het landoppervlak Natura 2000 gebied is .. Maar dat is inclusief al de grote wateren zoals de kustgebieden ..de Waddenzee ..het IJsselmeer en de grote rivieren. Naar aftrek blijft daar 8% land van over. En dan moet je nog zorgen onzichtbaar te blijven voor jacht jagers en jachtgezinde. (: