zaterdag 9 september 2017

Bronst 2017

 Nationaal Park De Hoge Veluwe :
De edelherten mannen (Herten) zijn even geen vrienden meer van elkaar ..Ze trekken het hele jaar met elkaar op .. maar als de bronst begint gaan de herten solitair en vechten ze met hun maatjes die nu rivalen zijn om de vrouwen (Hinden)  ..-
Hinden
Edelherten hebben hele duidelijke roedelstructuren..De leidhinde is een dominant vrouwtje die de leiding heeft over de groep (roedel - hinden en onvolwassen herten) en loopt voorop als het er op aan komt.  
-
-
-

De leidhinde heeft alleen leiding als ze zelf een kalf heeft .. 
Verliest ze haar kalf dan ..dan neemt een andere hinde haar plaats over. Bij afschot raken de natuurlijke machtsstructuren geheel verstoord. Roedels vallen uit elkaar en het veiligheidsgevoel van de dieren raakt verward of valt weg.-
Hubertus
Frustraties ..en testosteron gaan niet goed samen .. urine vliegt alle kanten op ..
Hij is zichtbaar niet zuinig met de eau de cologne en sproeit of het niet op kan.
-
De hindes vechten ook onder elkaar .. op hun achterpoten slaan ze met hun voorpoten in op hun rivaal .. men heeft het wel een over lepelen .. maar of dat werkelijk officieel de juiste benaming is voor vrouwtjes die elkaar te lijf gaan?
-
-
Soms moeten de sterkste en oudere herten er voor vechten .. en dat is niet geheel zonder gevaar. Over het algemeen vallen er geen doden bij de gevechten ..
-

-
Maar in 2016 verloor het acht jarige hert met de bijnaam "De Kroes" het leven ..toen hij een gevecht was aangegaan met zijn rivaal.
-
-
Het hert met de bijnaam "De Fin" raakte "De Kroes"door een mogelijk verkeerde manoeuvre met het gewei in het oog. 
-
-
Hij is met volle vaart doorgeschoten tot in zijn hersenen  ..en was dan ook op slag dood.
-
Hubertus is niet de enigste die aan voortplanting denkt.. Ook de grote stinkzwam is goed bezig ..
Veentjesbos ..
In het gebied Veentjesbos komen we dit jonge mannetje tegen .. hij maakt zich geen illusies .. De bronst gaat aan hem voorbij. Een reegeit doet zich tegoed aan wat paddenstoelen. Op het Reemsterveld een zwijn en enkele herten.
-
De hindes zijn uiteindelijk de baas .. :)
-
De heide stond hier mooi in bloei .. op de Sallandse Heuvelrug (waar we ook even moesten zijn) stond de heide er al een stuk minder mooi bij ..Daar was het echt al over het hoogtepunt heen.