zondag 17 september 2017

Gouden Uurtje

Hubertus ..het bekendste edelhert van het 'Park de Hoge Veluwe' .. heeft in een gevecht verloren en is bij de Wildbaan even niet meer te zien. Natuurlijk ..hij mag dan volwassen zijn (6 jaar) maar is vergeleken met de andere grote jongens nog een broekje.
Roedel
De vrouwtjes (hinden) komen uit het bos ..  Bij de vrouwtjes lopen een paar jonge onvolwassen herten mee.
-

Plaatshert
Natuurlijk weet ik niet in hoeverre het een rol speelt dat Hubertus altijd solitair leeft ..en eigenlijk nooit vecht om de hiërarchie in de groep. Hij heeft geen sparingsmaatje om zijn tactiek uit ervaring te verbeteren. Hij moet gelijk het diepe in eigenlijk. 
-
-
-
De herten maken een drukke periode mee tijdens de bronst .Niet alleen de concurrentie weghouden .. maar ook constant controleren of er vrouwtjes zijn die bereid zijn om te paren.
-
-
Door met de tong en met opgetrokken bovenlip (flemen) te ruiken of de eisprong nadert. houden ze in de gaten of.. en welke vrouwtjes paringsbereid zijn .. 
Een korte achtervolging volgt. Als de hinde er nog niet aan toe is springt ze weg. 
-
Spitser
Een spitser is ook niet gek .. hij weet dat hij totaal geen kans maakt..Toch doet hij even stoer tegen een vrouwtje ...een knietje van het vrouwtje ..en de spitser weet zijn plek.
-
Zogen
Bad
-
In de poel slaat het hert in het water .. je merkt aan alles dat zijn testosteron een climax heeft bereikt en dat hij er alles aan doet om zijn frustraties bot te vieren in het water.. ..  
-
-
Dit jaar zijn ze met de jacht een maand eerder begonnen dan gebruikelijk ..Er zouden veel edelherten vanuit het  'Deelerwoud' zijn binnen gekomen via een verlaagd raster.
-
-
Hoeveel ze werkelijk geschoten hebben is me niet duidelijk .Wel dat het de bedoeling was om 201 edelherten  325 wilde zwijnen en 100 moeflons af te schieten
-

Uiteindelijk zouden er 220 wilde zwijnen 180 edelherten en 50 moeflons overblijven  Het struinen in het Park de Hoge Veluwe is tegenwoordig verboden ..omdat het struinen teveel verstoring  met zich mee bracht :)

Reemster Veld

-
Op het 'Reemster Veld' ..zijn enkele gevechten op zeer grote afstand waar te nemen. Het zijn meer sfeerbeelden ..maar toch? 
-
Terug op de 'Wildbaan" .. met mooi licht. ..Het licht en de bronstactiviteiten waren in het gouden uurtje echt mooi.
-
-
Het maakt het wat onrustig .. maar toch ziet het er op dat moment sprookjesachtig mooi uit. Het laatste beetje licht van de dag .. die nog even het vurige strijdtoneel ..dat extra's geeft! ..
-
-
Terwijl ik dit plaatst op het www. kan de situatie alweer totaal anders zijn .. en misschien is dit plaatshert dan weer verdreven door een andere koning van het park. Misschien krijgen we nog een opleving te zien van 'Hubertus" .... Ik hoop het :)

-
-
Dit hert trekt zich terug .. wij gaan rusten 
Maar hij moet zijn vrouwtjes in de gaten houden ... één keer per jaar ..dan moet je natuurlijk wel alert blijven .. want dan duurt een jaar lang.