dinsdag 12 september 2017

Bronst Edelherten

DEEL 2 Park De Hoge Veluwe
Vroeg in de ochtend- en avondschemering maakt men normaal gesproken de meeste kans om wild te spotten. Helaas mag je in september pas om 09.00 uur het Park De Hoge Veluwe in en moet je het park voor 20.00 uur uit wezen. (In oktober 09.00 - 19.00 uur)
-
-
Op de "Wildbaan" staan langs veld één en twee veel fotografen
.  Normaal gesproken voeren ze tussen vier en zes...appels en een soort bix. De hindes komen dan uit het bos en die worden gevolgd door het plaatshert. 
-
-
Onder aanvoering van de leidhinde komen ze dichterbij .. als ze naar de weg kijken zien ze een groot aantal auto's en een massa mensen. Camera's die snorren en klikken als spervuur..  
-
Park De Hoge Veluwe
-
Als deze mensen in plaats van met de camera ... met een geweer hadden geschoten .. dan hadden er zelfs geen boom meer overeind gestaan denk ik :) 
-
-
Het kalfje maakt een paar sprongetjes ..en komt bij de geweidrager tot stilstand.Het beeld vertekent .. en het kalfje  lijkt op de foto onder ...recht omhoog te springen :)
-
-
-
Ondanks de fotografen en de toeschouwers die dit spektakel komen bekijken .. zijn de herten niet echt onder de indruk van al dat bekijks. En ja .. wat is de afstand? Twintig meter of zo? ..
-
-
-
-
De jonge herten zijn wat voorzichtiger ..en blijven net buiten de dekking wat schichtig op zoek naar een appeltje .. zo snel als ze uit het bos tevoorschijn zijn gekomen .. zo snel vertrekken ze ook weer in de dekking van het bos.
-
-
(Bastgewei archief juni Hoge Veluwe)
Half juni had het hert 'Hubertus' een prachtig bastgewei .. het is volgroeid en de doorbloeding stopt ..dan gaat de huid jeuken .. In dat stadium gaat het hert vegen .. het afschuren van de huid.
(Juni 2017)
-
Vechtmachine
Binnen een relatief kort tijdbestek is dit hert een metamorfose ondergaan .. en is hij veranderd in een vechtmachine .. De keelzak de spieren van de nek.. en de beharing van hals ..zijn imposante gewei .. maken het dier in een paar maandjes een echte gladiator.
-
-
Het verschil van jongere herten is duidelijk te zien ...