zaterdag 22 april 2017

Geoorde Fuut

De Geoorde Fuut ..is wel één van de mooiste futen die we in Nederland zien .. en dat zonder de andere futensoorten te kort te doen. Met hun goudgeel en roodbruine flanken en die knalrode duivelachtige ogen .. zijn ze werkelijk een aanwinst voor ieder natuurgebied. 
-
-
De Geoorde Fuut broedt vanaf 1918 in Nederland .. Het blijft iets unieks ..want algemeen is hij zeker niet. In de beste jaren waren er 500 broedparen in Nederland. In de "Groene Jonker" heb ik mijn eerste geoorde futen kunnen fotograferen. Helaas zien we ze daar nu alleen op grote afstand.
Witte Kwikstaart
Kleine Plevier
-
-
De geoorde futen duiken zonder veel waterverplaatsing onder .. om dan na een best wel lange periode opeens weer op te duiken .. Wij bleven rustig zitten en de Geoorde Futen kwamen vanzelf steeds dichterbij. 
Knobbelzwaan
-
De voorspellingen zagen er goed uit ..toch bleef de zon helaas weg.Eerder was ik even naar "De Liede" in Haarlem geweest voor de Lepelaars,
-
-
-
-
In "De Liede" hadden de Lepelaars al jonge ..hier zien we een kolonie van zo'n 20 tot 30 broedparen. Het exacte aantal is moeilijk door mij te tellen ..want ook aan de andere kant van het gebied zitten nesten. Dus het aantal is een schatting. 

-
-
-
Hier zagen we meerdere stelletjes Geoorde Futen .. En we werden getrakteerd op een zwanen gevecht .. Zijn rivaal had al meerdere malen te kennen gegeven dat hij uit zijn territorium moest verdwijnen .. maar had daar lak aan.. 
-Einde Gevecht ..Zwanen
Ook de Lepelaars gaan soms het gevecht aan.
-
Een serie van de afgelopen dagen ... Er is op dit moment ook zoveel te beleven in de natuur. Ik had er nog wel meer willen plaatsen van de Geoorde Futen en de Lepelaars ..maar dat komt nog wel een keer.