dinsdag 18 april 2017

Een Schatkist Vol Geluk

De natuur ontwaakt in de Amsterdamse Waterleidingduinen (AWD)
We weten niet of het deze morgen een mooie zonsopkomst gaat worden of niet .. het gezegde; Morgenrood ..water in de sloot geeft enige houvast. En inderdaad .. de lucht kleurt prachtig deze morgen. (Waterdamp veroorzaakt verstrooiing en gebroken licht.)
-
Een mooie zonsopkomst met mist is nog mooier .. bewolking en in dit geval een te harde wind
(windkracht vier) maakt de kans daarop wel heel erg klein.
-
-
De planten in de duinen kunnen niet bij het grondwater komen .. en zijn sterk afhankelijk van regenwater en water dat zich tussen de zandkorrels bevindt (hangwater)  
Duinviooltje.
-
-
Bollenstreek
Als je op een site van WBE leest: "Helaas is de jacht op de patrijs sinds 1 juli 1998 gesloten. Echter zo lang de vogel nog wel als wild in de wetgeving is opgenomen ..kan de minister de sluiting ook weer ongedaan maken. Dat zou plaatselijk kunnen gebeuren .in gebieden waar de stand momenteel nog goed is," 
Staat nu op de rode lijst als kwetsbaar .. en dan lees je deze vreemde gedachtegang van een WBE (: 
Gewoon afblijven lijkt me!
-
Heckrunderen Konikpaarden en Edelherten in de Oostvaardersplassen hoeven in de wintermaanden niet bijgevoerd te worden. Dat heeft het gerechtshof in Arnhem bepaald. 
In het hoger beroep oordeelde het hof opnieuw dat de grote grazers in de Oostvaardersplassen wilde dieren zijn. Daarom hoeft Staastsbosbeheer ze niet bij te voeren. 
-
-
De Kleine Zilverreiger
We beschouwde hem tot 1979 nog als een dwaalgast .. en vanaf 1994 als broedvogel. Deze Kleine Zilverreiger staat op de rode lijst. Bij strenge winters neemt hun aantal zichtbaar af .. 
-
De Grote Zilverreiger ..
De Grote Zilverreiger broedde voor het eerst in Nederland in 1978
En nam pas sterk in aantal toe na 1991. 
Kleine en Grote Zilverreiger
De kleine heeft zwarte poten en de grote meer geel en oranje. De kleine is 66cm en de grote tussen de 85 en 100 cm. In de vlucht kun je de kleine ook herkennen .
-
-
-
De Grauwe Gans speelt een sleutelrol in de wisselwerking tussen het moeras
deel en het grazige deel. In het moeras ruien en broeden veel grauwe ganzen .. Dit is een redelijk veilige omgeving in de tijd dat ze niet kunnen vliegen en moeten broeden.
-
-

1 opmerking:

  1. weer een genot om te lezen en de foto's te bekijken! Dank je Henk!

    BeantwoordenVerwijderen