donderdag 3 december 2015

CO2

 De Oostvaardersplassen (OVP) is een uniek natuurgebied (Natura2000) .. In "De Driehoek" ..vanuit observatiehut "De Zeearend" zie je de grote groepen Konikpaarden ..Heckrunderen en Edelherten in dit gebied ..waar ganzen een hoofdrol spelen. De waterstand is nu hoog ..en grote delen grasland staan nu onder water
-
Het gebied is dynamisch ..dus constant aan veranderingen onderhevig. Weersinvloeden ..Waterstand ..en Graasdruk bepalen hier het leven. In de Oostvaardersplassen broeden veel vogels ..ook deze vogels reageren op de waterstand ..Bij een hoge waterstand ..is het voor vossen moeilijker om bij hun prooi te komen en ook hun burcht komt op grotere afstand van hun prooi.
-
Niet alleen strengere winters zijn bepalend voor het aantal grazers ..ook twee zwakke winters waar veel dieren de winter doorstaan ..verhoogd de graasdruk ...Beheer moet altijd zorgvuldig gebeuren.
En is daarom ook afhankelijk van de omgevingsconditie.
De omgevingsconditie ..bevat een aantal factoren .. 
Hoeveel voedsel is er aanwezig? ..is er genoeg beschutting? ..wat zijn de temperaturen? 
Waterstand? (hoge waterstand/minder voedsel bereikbaar) de weersverwachting? ..
wind ..neerslag ..en het aantal grazers? 

Er is een afschotprotocol voor vroeg reactief beheer ..
waarbij gekeken wordt naar fysieke kenmerken zoals spier en vetweefsel ..buikvulling en zichtbaarheid van beenderen ..Ook het gedrag van het dier kan bepalend wezen.
Een positieve of negatieve selectie is dan mogelijk.
-
Deze vorm van beheer ..is natuurlijk niet populair onder pro jacht mensen. Het afschieten van gezonde dieren heeft natuurlijk hun voorkeur ..dat noemen ze geen dierenleed. Nou ..als ik een dier was ..dan wist ik het wel ..schiet mij dan maar af als het noodzakelijk is ..en niet op voorhand!
-
Geloof ik in klimaatsverandering ..Ja daar geloof ik in ..en natuurlijk moet de uitstoot van CO2 naar beneden .. maar komt het wel door CO2 uitstoot?
-
In de 18e eeuw stootten we jaarlijks drie miljoen ton CO2 uit ..vandaag is dat bijna tien miljard ton ..En al dat CO2 is plantenvoedsel ..Niet voor niets pompen veel tuinders die 'broeikasgas' tussen hun gewassen om zo hun opbrengsten op te voeren ..Volgens observaties uit satellieten is de wereld alleen al tussen 1982 en vandaag zo'n 14 procent groener geworden.
-
Er wordt aangenomen dat dit voor een belangrijk deel komt omdat er zoveel meer CO2 in de
atmosfeer zit...Talloze wetenschappelijke experimenten ondersteunen deze hypothese ..Deze forse toename van groen compenseert bijna de ontbossing van de afgelopen eeuw.
-
Gelukkig ga ik daar niet over ..daar heb k ook geen kaas van gegeten ..
Blijf daarbij wel een voorstander om zoveel mogelijk vervuiling tegen te gaan ..
daarbij kunnen we natuurlijk veel doen om ons energieverbruik te doen dalen of grotendeels groene stroom te gebruiken.
De opwarming van de aarde moeten we terugdringen ..dat is duidelijk.