vrijdag 18 december 2015

Zeehond Katwijk

Vandaag ging ik even bij de uitwatering in Katwijk kijken .. in de hoop dat er sneeuwgorzen te zien waren ..Nou..die heb ik dus niet gezien. Wel had ik het geluk dat er één zeehond in de uitwatering aanwezig was. Waarschijnlijk eentje die ooit in een opvang gezeten had ..en gewend was aan mensen ..want hij bleef onder de grote belangstelling best rustig.
Ze zien er zo zachtaardig uit ..maar schijn bedriegt 
Het zijn echte roofdieren ..met hun scherpe tanden en gestroomlijnde lichaam
zijn ze perfect in het jagen op vissen.
-
Drieteenstrandlopers ..in slaapstand ..meestal zien we ze heen en weer lopen in de branding op zoek naar wormpjes die snel uit de bodem komen wanneer het zeewater over ze heen stroomt. In het water zit namelijk plankton ..en daar zijn deze wormen weer gek op.
Door het ringen van vogels ..weten we nu dat zo'n klein bolletje ..een topprestatie kan leveren ..
In minder dan vijf dagen vloog een drieteenstandloper van Zuid-Noorwegen naar Ghana ..
een vlucht van al snel 6000km.
-
Hij lijkt te genieten van het mooie weer .. Ja..december gaat wel te boek qua weer records gisteren (17 december 2015)  hadden we de warmste december dag ooit gemeten. Ook vandaag is het niet echt koud ..maar er staat wel veel meer wind dan gisteren.
-
-
In tegenstelling tot de drieteenstrandloper ..zoekt de steenloper zijn eten niet in de zee ..maar tussen de basaltblokken en de grote stenen die aan de kustlijn voorkomen. De steenloper eet met zijn stevige snavel schelpdieren en kleine kreeftjes.  
-

-
-
-
Dit vogeltje heeft maar drie teentjes ..Ja ..hij doet zijn naam eer aan..En met grote snelheid loopt hij heen en weer ..Als je ze gaat fotograferen als ze aan het foerageren zijn.. dan merk je pas echt hoe snel deze verenbolletjes wel zijn
Groetjes uit : Katwijk!