maandag 5 oktober 2015

Bronst Amsterdamse Waterleidingduinen 2015

De Amsterdamse Waterleidingduinen (AWD)
Een dichte mist hangt over het gebied ..De KNMI heeft code geel afgegeven. Nu is het altijd mooi om juist de natuur in te gaan bij extreem weer ..dat heeft op één of andere manier iets.
Natuurlijk hadden we liever grondmist gehad ..dan is het zicht in ieder geval een stuk beter ..nu is het zicht nog geen twintig meter .
(Burlen of knorren foto links)
-
Dichte mist heeft ook zo zijn voordelen ..de damherten zien ons pas als we dichtbij zijn ..en wij? Wij horen de damherten die bezig zijn met hun bronstkuil ook de geweien horen we ..die door de struiken gehaald worden ..en ja ..ook het burlen 
-
We besluiten om de rand van het bos op te zoeken ... Hier en daar
horen we ook geluidjes van de kalfjes van dit jaar ..die maken een soort miauwend geluid ..als ze hun moeder roepen. 
Moeders heeft even geen aandacht voor haar kalfje ..ze hebben nu wel wat anders aan hun kop.
Aan de rand van het bos duikt een geweidrager op uit de mist ..
-
Twee andere geweidragers ..lopen richting bos ..wij blijven heel stil staan. Ze hebben ons nog niet gezien ..als ze nog op de open vlakte zijn ...draaien ze zich naar elkaar toe en beginnen een gevecht
-
Spreeuwen 
De bessen van de duindoorns en vlierstruiken zijn rijp ..en daar komen ze massaal op af.
Een damhert vlagt ..Hij zet zijn geur af aan een tak .. (vlaggen)
Hiermee waarschuwt hij indringers en lokt de vrouwtjes ..Damherten maken een bronstkuil
Hun lijf en de bronskuil ..bewerken ze met urine ..en die lucht trekt vrouwtjes aan.
-
 Helaas zien we de afgelopen jaren veel fotografen ..die kris kras door het lek lopen ..Ten eerste verjaag de hindes en ten tweede valt het niet mee om in het bos ..goed te fotograferen.

Rustig afwachten aan de rand van het bos ..geeft veel meer kans op mooie momenten ..dan in het bos lopen ..daarbij verstoor je de bronst enorm.
De mist trekt langzaam weg ...
Ook nu lijkt het op een gevecht uit te draaien ..maar helaas
-
De bronst in de awd is echt op gang aan het komen ..burlen ..vlaggen en een gevecht konden we vandaag fotograferen .. Is dat vroeg? welnee ...ik heb jaren meegemaakt dat het half september al begon ..Ik ga er vanuit dat de temperatuur daar de oorzaak van was.
Burlen ..
Natuurlijk is dit geweldig om eens te gaan bekijken in de awd .... geef u kind/kinderen een cameraatje ..of laat ze foto's met de IPhone maken ... Blijf op een afstandje afwachten ..je merkt aan de herten welke afstand voor hun acceptabel is. 

-
Het is nu voor kinderen juist een mooie tijd om eens in de awd te gaan wandelen ..Het is niet alleen een frisse neus halen ..maar ook nog heel leerzaam. Respect voor de natuur is het belangrijkste ...en dat leren ze niet achter de computer.
Bronst 2015 ..zie meer bij Herman Versteeg