donderdag 8 oktober 2015

Bronst in de Amsterdamse Waterleidingduinen

Damherten maken gebruik van een strategie tijdens de bronst ..
Het meest succesvolle is de Multipule-territoria strategie
Het vormen van een lek 
In dit geval zijn er op een strategische plek meerdere bronstkuilen te zien ..de herten vechten constant om de gunst van de hindes.


Ook zien we in de awd hier en daar een bronstkuil langs paden die naar door één enkel hert verdedigt wordt ..meestal een belangrijk pad richting lek ...dit noemt men Single-territoriaal 
Deze bronstkuilen worden veel overdag verlaten ..omdat dan de verstoring van mensen te groot is ..
Ook zien we meerdere herten bij elkaar die de vrouwtjes volgen ..het non-territoriaal 
Het dominantste hert in zo'n haremgroep ..zal paren.
-
De herten staan strak van de adrenaline hun testosteron (geslachtshormoon)  giert door hun lijf .. Ze urineren over hun bronstplek en sprenkelen urine over hun lichaam  ..Met de zoete geur van hun urine ..lokken ze de vrouwtjes..
De damherten burlen in en rond hun bronstkuil ...ze proberen daarmee vrouwtjes te lokken ..
ook laten ze aan concurrenten horen dat er niet met hem valt te sollen .
-
Eigenlijk moet alles ruiken naar het hert ...zo zet hij ook geursporen af
aan takken en bomen ...Daarbij raakt hij in een bepaalde trans ..hij gaat helemaal los  ..en gooit zijn gewei tegen regelmatig door de takken ..alsof het zijn aartsrivaal is 
-
-
Een paar jonge mannetjes gaan het gevecht aan ..Ze hebben dan nog niets in te brengen .. maar hun gevoelens zijn er dan ook niet minder om Volgend jaar maken ze meer kans ...alhoewel we nog maar moeten afwachten of er dan nog herten zijn in de awd .
Een meerderheid in de Amsterdamse gemeenteraad steunt het voorstel om de hertenpopulatie terug te brengen naar 800 ...door 2200 herten de kogel te geven
Ondanks dat het damhert een beschermd dier is.
Gek genoeg komen pro-jacht mensen daar altijd mee in het najaar..
als wild op de menulijst staan ..en de herten het meest zijn aangevet 
-
De dierenbescherming is woest over dit besluit ..17.000 handtekeningen tegen het afschieten van de herten mocht niet baten.Gedeputeerde J.Bond heeft eindelijk zijn zin ..nu kan straks het negen miljoen kostende natuurbrug "Zandpoort" echt open ...en dat ten kosten van 2200 herten.
(Staartmees)
Dierenbescherming Faunabescherming en PvdD 
Gaan alles in het werk zetten om dit te voorkomen.
Groot Avondrood
Ja ..ze gooien het op de terugloop van biodiversiteit .. maar jacht heeft nog nooit bijgedragen aan biodiversiteit .. De herten krijgen de schuld ..terwijl ik vandaag weer een grote kudde schapen zag grazen ...voedsel in overvloed ...maar ja ..als J.Bond wat pro-jacht man zijn zin maar krijgt.
Burlen ..