vrijdag 16 oktober 2015

Het Gevecht

In de Amsterdamse Waterleidingduinen is de damherten bronst in volle gang. Eigenlijk leven de mannetjes en de vrouwtjes damherten het gehele jaar apart ..alleen tijdens de bronst zoeken ze elkaar op ..De volwassen herten (bokken) ..vechten dan om de gunst van de vrouwtjes (hindes) .. De sterkste en slimste herten beslaan in de bronstperiode meerdere vrouwtjes ..
In de strenge winter 2012/2013 zijn er veel ..herten dood gegaan. 
Nadat er een hekwerk was geplaatst ..konden de herten niet meer ten hoogte van het "Vinkenveld" de weilanden in (na de bronst) ..zoals ze dat jaren wel gewend waren ...Ze bleven te lang hangen in de buurt van het hekwerk ...en stierven daar door de grote graasdruk ter plekken ..een hongerdood.
-
Enkele slimme herten trokken op tijd naar het zuidelijker gedeelte van de awd ..waar voldoende voedsel was. Voor sommige herten was dat zelfs ook nog te laat.Buiten  de awd ..werden alle herten geschoten i.v.m. de verkeersveiligheid ..Dat waren vooral veel volwassen mannetjes ..hindes zagen we maar sporadisch in de weilanden.
-
Waar vroeger het "Eendenvlak' (Vliegers-monument) en de "Graaflandsbergen" (Links "Panneland") de meeste bronst activiteiten waren (Lek) ..is dat nu ook het "Vogelenveld" .. De herten die zich ophielden rond het zweefvliegveld ...hebben nu een lek gevormd rond het "Vogelenveld" (Ingang "De Zilk") ..Natuurlijk waren daar altijd al enkele bronstactiviteiten waar te nemen ..maar dit jaar duidelijk meer geconcentreerd.
-
Met Remco Peter Herman Ghita Cees en ik ..op zoek naar bronstactiviteiten Ingang "De Zilk"
Hier op het "Vogelenveld" ..maak je kans op gevechten op het open veld ...
En ja ..het was meerdere malen raak ...
En bij één gevecht kregen we ruim de gelegenheid om ze vechtend te fotograferen ...het gevecht duurde heel lang ..en was echt heftig ..we stonden helaas ver weg van die plek ..maar kregen gelukkig toch nog de kans om veel dichterbij te komen ...één iemand had geluk ..en zat op een bankje op nog geen tien meter afstand van het gevecht .
En ..Ja ..uiteindelijk ging de verliezer er als een haas vandoor ...achtervolgd door de winnaar die duidelijk de confrontatie opzocht ... Dit zijn de mooie momenten van bronst.
Nu zien we in de awd ook pikzwarte exemplaren lopen ...
-
Helaas zien we deze niet vechten ...er lopen mensen door het bos ..en het hert gaat er vandoor ..
Het beste is om aan de rand van het bos te blijven ...om zo de kans te hebben dat ze in het open veld een gevecht aan gaan ..De herten moeten even wennen aan je ..en dan vertonen ze al snel natuurlijk gedrag .. 
Laten we nog maar even genieten van de bronst ...want als ze inderdaad 2200 herten gaan afschieten ..krijgen we dit niet meer te zien ...enkel sporadisch een hert met vluchtgedrag ..bang voor de mens