vrijdag 23 oktober 2015

Winterslaap

Terwijl de damhertenbronst in volle gang is ..ondervind de natuur in de Amsterdamse Waterleidingduinen (AWD) een metamorfose ...De temperatuur en het daglicht loopt terug ..bomen laten hun vruchten vallen ..en loofbomen gaan in de spaarstand ..en laten ook hun bladeren vallen ..Dichtbij de stam zitten de oudste bladeren ..ze sterven ook het eerst af.


-
Maar ook zien we dat vogels verder trekken ...en dat daar andere
vogels voor terugkomen ..de zogenaamde vogeltrek .. De vogels die hier broeden en in de herfst vertrekken ..richting het zuiden ..noemen we zomervogels ..Vogels die hier de winter doorbrengen zijn wintergasten ...Ook hebben we doortrekkers ..die passeren alleen ons land ..en trekken verder zuidwaarts ..
-
-
In deze periode is de eekhoorn druk bezig om vetreserve aan te leggen ....ook leggen ze voedselvoorraden aan om de winterperiode goed door te komen..
Door het verzamelen van boomzaden ...dragen ze bij aan de verspreiding daarvan ..
De meeste zaden weet hij feilloos te vinden ..dankzij hun reukvermogen Maar er zijn er altijd wel een paar die hij niet meer weet terug te vinden ..Hier links bij ingang "Panneland" laat hij zich even zien..
-
Dit vogeltje zien we nu volop in de awd ...het is een doortrekker Het najaar van 2015 staat nu al te boek als topjaar qua doortrekkende goudhaantjes. Ze komen uit de Baltische staten Rusland Scandinavië en Finland.
-
Soorten als Graspieper ..Vink ..Koperwieken ..Zwarte mees en
Kramsvogels ..laten zich zien. ..Een speciale vogel is wel de Klapekster ..voor deze schaarse overwinteraar in ons land organiseert waarneming.nl weer een Klapekstertelling ..

Om zeker te weten dat ze niet met doortrekkers te maken hebben ...wordt de telling twee keer per
winter uitgevoerd. De eerste telling 18 t/m 21 december en van 19 t/m 22 februari 2016 Meer Zie: KLIK ..
Ik kom vandaag meerdere bekende tegen ...dit is toch zo'n periode dat natuurfotografen
elkaar ontmoeten in het lek bij het 'Eendenvlak" ...
Het piepen van de kalfjes van dit jaar ...klinkt door het bos
Ze hebben geen idee waarom moeder nu even geen aandacht heeft voor hem ..
In het bos gaat het er wild aan toe ... niet alleen jonge mannetjes zien we vechten ..
Ook de volwassen mannen zijn soms in een heftig gevecht gewikkeld..
-
Egels houden een echte winterslaap ...net zo als b.v. Vleermuizen ..Padden ..Kikkers ..de Adder en Vlinders.  Insecten houden geen winterslaap maar gaan in diapauze. Deze Egel was waarschijnlijk geraakt door een hert ..en was een beetje down .. Hij had geen uiterlijke kenmerken van beschadigingen ..en kreeg na inspectie een veilig plekje bij de boomstam ..
-

De damherten moeten nog even aan de bak ...de bronst vergt heel veel van de herten ..Kilo's gewicht raken ze kwijt in deze periode ..Pas na de bronst krijgen ze de gelegenheid om nog snel vetreserve op te bouwen ..om de winter door te komen.
Een gevecht ..om de gunst van de vrouwtjes.
De damherten zijn nu net vechtmachines ...met hun dikke nek
en gespierde bast ...zien ze er indrukwekkend uit ..
Dit hert moest even uitrusten ..het gewei (schoffels) is indrukwekkend
Wat is er heerlijker dan in deze tijd even de natuur in te lopen...
Alles wat afsterft heeft een functie ...en betekend nieuw leven in het voorjaar ..
De natuur gaat even in de slaapstand