vrijdag 19 juni 2015

Actief Beheer Niet NoodzakelijkIedere woensdagavond oefenen de hoornblazers bij "Boshut t'Panneland"..van 20.00 tot 22.00 .. Een mooie gelegenheid om eerst even een pannenkoek te gaan eten en daarna een korte wandeling door de Amsterdamse Waterleidingduinen (AWD) te maken .. In en rondom de blokhut is het eenvoudig maar sfeervol ingericht ..Een genot om de details te zien ..
Na het eten lopen we een klein eindje de awd in  ..ik hoop natuurlijk jonge kalfjes tegen te komen.. Meestal laten ze zich goed zien in de avond..

Het wil wel eens gebeuren dat er een stuk of tien kalfjes in een soort crèches bij elkaar lopen ...meestal onder toezicht van twee of drie hindes ..die de boel scherp in het oog houden.. Maar daar was deze avond niets van te zien ..wel hier en daar een kalfje ..maar geen grote groep.
-
Het kalfje blijft dichtbij zijn moeder ..
En bij onraad ..slaan ze op de vlucht ...of ze verstoppen zich door plat in het gras weg te duiken.
Alles ziet er goed en groen uit ..toch heeft de natuur nu behoefte aan wat regen ...
De gemeente wil de  populatie damherten in de Amsterdamse Waterleidingduinen actief gaan bejagen ..2200 tot 2400 damherten gaan in 2016 naar de voedselbank ..Ze moeten daar nog wel toestemming voor krijgen. De populatie damherten ligt nu op meer dan 3000 volgens de tellingen.
Op grond van aspecten als dierenwelzijn en de inmiddels getemperde aanwas is er geen aanleiding het reactief beheer voor proactieve afschotvarianten in te wisselen ..  De kennis ontbreekt van de mate en wijze waarop natuurdieren zelf in staat zijn om natuurlijke leefgebieden zelf in stand te houden ..( Marcel Vossestein) 
De AWD is een relatief klein duingebied ..waar de graasdruk door damherten groter is dan in andere duingebieden ..Veel planten hebben juist baat bij grazers ..En persoonlijk denk ik dat juist de positieve kanten van de damherten zijn onderbelicht .. De gevolgen van afschot zullen snel merkbaar zijn ..en grazers als Koeien en Schapen zullen snel in grote aantallen ingebracht moeten worden om het gebied open te houden.
( Archief foto Jachthoornblazers ...zolang het maar bij blazen blijft :)
Nee ..Damherten afschieten is geen noodzaak ...maar een hetze tegen damherten ..
Het ecoduct "Zandpoort" moet open ..en in de NPZK willen ze geen extra damherten ..en dat is de reden dat afschot ..zogenaamd noodzakelijk is.


( BOSHUT PANNELAND :