maandag 26 januari 2015

Wat Is Winst

Polder:
Windmolens..Gemalen ..Boerderijen ..Sloten ..Koeien ..Schapen ..Paarden ..en Weidevogels daar denkt men aan als we het over een polder hebben. Helaas verdwijnen de koeien langzaam maar zeker uit het landschapsbeeld, Ze blijven op stal en komen niet meer buiten.. In 2014 verdwenen er 16 duizend koeien extra uit de weilanden ..

Het laatste decennium zorgen .. wegen ..verstedelijking.. glastuinbouw.. en de toename van toeristen en recreanten dat de polders nog meer onder druk komen te staan.


WEL EVEN AANKLIKKEN
(tekst video beluisteren .... nog steeds van toepassing op de mens)
De verschuiving van het platteland als productieruimte van voedsel en grondstoffen naar het platteland als consumptieruimte voor onder meer wonen ..werken en recreëren heeft grote gevolgen voor het polderlandschap.
( Koeien in de polder straks zeldzaamheid? ) - (Wilde zwanen)
Ja..we gaan in de toekomst minder koeien in de weilanden zien ..De kleine melkveehouders zullen verdwijnen en die overblijven , worden groter en bouwen enorme stallen ..mest en voersilo's
Wij moeten het doen met lege weilanden ...en misschien?

Staan dan mensen met verrekijkers hier in de polder net zo te
zoeken naar die ene koe ..in plaats van hier naar één trap (Europees zeldzame vogel die lijkt op een fazant ) die zo ver weg zat ..dat we hem niet konden fotograferen.
-
Ja ..Eigenlijk kunnen we het de boeren niet kwalijk nemen ...ze moeten denken aan hun inkomen
Maar alzo vaak staat inkomen tegen een verlies aan natuur en natuurbeleving.
We betalen uiteindelijk als collectief de rekening ..dubbel en dwars terug.
Boeren horen eigenlijk nog meer dan nu ..geld moeten kunnen genereren uit duurzaamheid  van natuur. Dat is een investering in ieders belang ..Zo hoeft een nieuwe generatie de rekening aan schade natuur niet te betalen 
-
We moeten als mens natuur centraal zetten in plaats van geld ..duurzaamheid belonen en inkomsten ten kosten van natuur en milieu belasten. Winst nu kan soms gewoon teveel kosten.
Winst is als we natuur en milieu kunnen verbeteren ..zonder de rekening neer te leggen aan volgende generaties.. 
Met Ghita en Cees in de polder
De wereld moet nog een eeuwigheid mee!