woensdag 21 januari 2015

Waarneming.nl

Actieve jacht op de damherten in de Amsterdamse
Waterleidingduinen wordt vooralsnog niet ingezet.
De aanpak reactief beheer waarbij damherten bij lijden mogen worden afgeschoten blijft tot nader onder gehandhaafd
Tijdens de extreem zachte winter van 2013- 2014 zijn slechts zeven herten afgeschoten en werden er nogmaals zeven herten dood gevonden in de awd schrijft wethouder Udo Kock (D66 ..Financiën en Waterbeheer) in een brief aan de gemeenteraad,
Goudhaantje..
Vandaag zien Kees H. en ik een paar goudhaantjes ..Ze zijn erg beweeglijk. Het kleinste vogeltje van Europa is niet echt schuw ..maar toch erg lastig om te fotograferen ..er zit altijd wel een takje tussen of zo. 
 ..Gelukkig waren wij vandaag ook goudhaantjes en konden we ze redelijk op de foto krijgen.
"Eiland van Rolvers"
Klapekster..zoekplaatje
Een klapekster is een zangvogel met het gedrag van een roofvogel ..Ze vangen muizen ..hagedissen en insecten.. en kunnen net zo als de torenvalk .. bidden in de lucht naar prooi.Ze spietsen hun prooi aan prikkeldraad of aan de meidoorn.
-
In Friesland heeft een muizenplaag inmiddels desastreuze gevolgen voor de landbouw. Het is misschien te simpel om daar het tekort aan vossen (door jacht) of door de vele meldingen afgelopen jaar van vernielingen van nesten ..kapot geprikte eieren ..beschoten vogels en zelfs vergiftige roofvogels de schuld te geven. Maar dat het meespeelt buiten de zachte winter en de lage waterstand lijkt me duidelijk.(drie foto's uit archief)
-
.Het is een verkeerde gedachte om vossen af te schieten om zo de weidevogels te kunnen beschermen..De overgebleven vossen zullen zich sneller vermeerderen ..In de natuur is balans belangrijk ..en ingrijpen van de mens meestal desastreus. In dit geval is het de muis die zijn voordeel pakt en zich razendsnel kan uitbreiden 
Winterkoninkje..
Grote Pieper
Op grote afstand zit dit vogeltje ..mijn kennis van vogels schiet tekort dus vraag ik het even via  multimedia aan Elma Vonk ..Elma geeft aan een grote pieper ..en binnen de kortste keren zijn er meerdere reacties die dat kunnen bevestigen ..Duinwachter Leo heeft hem ook gezien en zelfs op de foto kunnen zetten in 2013 ..Mede door Elma zet ik hem op waarneming.nl  De grote Pieper is fam. van de kwikstaart en is een zeldzame doortrekker die in het voor en najaar met een beetje geluk te zien is aan de kust. 
-