donderdag 8 januari 2015

Exoten Of Niet?

Eigenlijk een simpele manier van fotograferen ..fotograferen in het  vogelpark Avifauna  ... In eerste instantie was ik er op tegen om daar naar toe te gaan..Maar achteraf was ik toch enthousiast met nog steeds een dubbel gevoel.
 Een exoot fotograferen op zo'n manier is toch minder spannend dan in de vrije natuur. Daarbij zijn ze allemaal geringd 
Roze Pelikanen
In de grote natuurvijver zwemmen de pelikanen ..Ik begreep dat ze met minimaal acht stuks moeten zijn..willen deze viseters ze zich voortplanten. Het is geen bedreigd diersoort..
Kroonkraanvogel
De kroonkraanvogels hebben een grote ruimte tot hun beschikking ... mannetjes en vrouwtjes verschillen niet van uiterlijk ..en hebben allebei een opvallende gouden kroon van rechtopstaande kruinveren ...prachtig om te fotograferen 

Mandarijneend
De mandarijneend is een exoot die sinds de jaren 90 ook in Nederland broed.
Ooievaars 
Kleine Zwaan
De kleine zwaan broed in Rusland ..maar is in de winterperiode in onze graslanden te zien als wintergast .. Hij is een stuk kleiner dan de wilde zwaan knobbelzwaan en zwarte zwaan. Bij een wilde zwaan loopt het geel op de snavel verder door..
Slobeend vrouwtje ( geen exoot)
Nonnetje vrouwtje (geen exoot)
Krooneend mannetje  (geen exoot?)
De krooneend ziet er wel exotisch uit ..maar is het een exoot of juist Nederlands mooiste eendensoort? .. Uit onderzoek blijkt dat het geen exoot is ..maar waarschijnlijk zijn er wel krooneenden bijgekomen die uit gevangenschap zijn ontsnapt ..en zo de populatie aanvulden.
-
Eidereend mannetje (geen exoot)
Nee .geen exoot ..sterker..er zijn zelfs broedparen in Nederland. In 1946 broedde voor het eerst een paartje eiders op Texel De laatste jaren zijn ze steeds zuidelijker gaan broeden..De oorzaak van deze uitbreiding is dat er minder op deze eenden gejaagd wordt.
Eidereend mannetje
-
Voor veel fotografen is de nachtsafari zeer aantrekkelijk..Dat is overdag ..uilen zoals Steenuil.. Ransuil..Kerkuil en Bosuil vliegen dan rond Ook een bijzondere Kiwi uit Nieuw- Zeeland is dan te zien..Foto van Kiwi Links komt van het internet!
In de tropenhal krijgt mijn fototoestel het even zwaar ..en beslaat bij binnenkomst.Het gaat wel even duren voor het vocht werkelijk verdwenen is..Er vliegen de mooiste vogeltjes rond..vooral de Gouldamadine ..Groene Gaai en de Spitsstaartamadine die wel wat weg heeft van onze baardmannetjes trekken mijn aandacht.
Het valt me op dat het hier nog best spannend is om ze te fotograferen..
Zwarte Zwanen ..
Ook de zwarte zwaan is een exoot ..maar ontsnapte zwarte zwanen broedde wel in Nederland
dus kun je ze overal tegenkomen.
Roze Pelikaan..
En dan zie ik de Kwak ..hij is niet geringd ...en hij vliegt vrij rond ..
Eigenlijk de mooiste waarneming van vandaag ..echt wild :)

6 opmerkingen:

 1. Mooie serie, leuke invalshoek. De laatste foto is echter geen Ral maar een jonge Kwak.Ook schitterend trouwens.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Kees ..Ik wist dat het een Kwak was ..maar schreef Ral :) ..bedankt Kees Heb hert inmiddels verbeterd

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Henk Mooie serie weer lekker op pad geweest het is daar erg mooi park ben er zelf ook geweest. Groetjes Herman.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat leuk zeg, ik wist niet dat je ook kleine zwanen en nonnetjes kan fotograferen in Avifauna. En de kwak, dat is leuk. In Blijdorp zit er ook wel eens eentje ( hoort ook niet bij de dierentuin maar vind de vis daar gewoon lekker). Leuke blog en ik denk dat ik daar ook maar eens een keertje ga kijken, ik kan er bijna op de fiets heen.
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Avifauna is een aantrekkelijk park om vogels te bekijken en te fotograferen, al is het natuurlijk aantrekkelijker om dezelfde vogels in het wild te zien, waar dan ook.
  Je kan er behoorlijk verrast worden door vogels die even komen buurten in het park, zoals ook aalscholvers doen, en de kwak die je gezien hebt.
  Groet, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ha Henk je mag het dan makkelijk fotograferen noemen,maar kom dan maar eens met z,on pracht serie thuis,dit is puur genieten.

  BeantwoordenVerwijderen