zondag 13 april 2014

Natuurvisie

Economie en Natuur samenbrengen in rijksnatuurvisie 2014
- Staatssecretaris Sharon Dijksma van economische zaken (PvdA) presenteerde 11 april de Natuurvisie Zie: KLIK 

In de komende maand zal de natuurvisie worden voorgelegd aan de samenleving ..vergezeld van een uitnodiging om te reageren en waar mogelijk kansen te benutten om samen te werken aan natuur.
Duidelijk is dat er voor echte duidelijkheid nog een lange weg te gaan is ..
-
Alles is nog vaag .. maar eigenlijk wil de overheid dat burgers ..bedrijven en organisaties de verantwoordelijkheid nemen qua natuur .. 30 procent van de Nederlanders wil actiever worden in de natuur..En vier op de tien doen al groen werk ..bijvoorbeeld via natuurorganisaties ...
Goede zorg voor natuur is volgens de visie welbegrepen eigenbelang ..
in plaats van een plicht vanuit autoriteiten.
Je verwacht zoiets eerder te horen uit kringen van de VVD ..in plaats vanuit de PvdA
-
Trouw: Hoewel Dijksma erkent dat de natuur in Nederland achteruit gaat , ondanks alle kostbare maatregelen die genomen zijn , stelt ze dat er juist minder focus nodig is om specifieke bedreigde planten en dieren te behouden. Met andere woorden : Natuurbeschermers moeten niet te kinderachtig doen.
Natuurlijk zijn burgers bedrijven en organisaties belangrijk ..en mede verantwoordelijk voor de natuur ...
Maar blijven de provincies op één lijn ..
Of gaan we grote verschillen zien per provincies?
-
Directeur Johan van der Gronden van WNF heeft in de radio-uitzending van Vroege Vogels uitgehaald naar de natuurvisie die het kabinet op 11 april bekend maakte. Met name de staatssecretaris die natuur in haar portefeuille heeft kreeg er van langs. 
"Je moet gewoon een bewindsvrouw hebben die keihard opkomt voor natuur en milieu" ..We zijn de afgelopen jaren een miljoen broedparen kwijtgeraakt van een zangvogel: de veldleeuwerik 
Weet je hoe het met de weidevogels is? ..Grutto 70% achteruit, de Patrijs 95% achteruit..
Wij zijn kampioen biodiversiteitverlies in Europa!
Nederland heeft nog maar 15% biodiversiteit ..En dat is toch iets om je voor te schamen..

3 opmerkingen:

 1. Hoi Henk,
  Mooie blog, Poelgeest en groene jonker. Gaaf dat je de blauwborst hebt gezien in de GJ. De mistfoto boven de foto van de zingende snor vind ik de allermooiste foto uit de serie, wat een prachtig sfeerplaatje.
  Wat je schrijft over de biodiversiteit en het achteruitgaan van soorten, daar schrik ik wel van. Goed om daar even bij stil te staan, vaak beseffen we dat niet als je door de polder loopt en overal grutto-grutto hoort....
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Henk
  nog even lekker op pad geweest mooi de groenejonker in de mist gaaf die snor en de blauwborst geweldige serie heb je weer.
  groetjes Herman.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hallo Henk, prachtige natuurserie.
  Groet Kees

  BeantwoordenVerwijderen