maandag 28 april 2014

Wisseltruc


Volgens de laatste telling is de populatie damherten in de Amsterdamse Waterleidingduinen met 25 procent toegenomen en leven er nu 2250 damherten. Vaste bezoekers van dit gebied denken daar toch anders over ... en zien juist minder damherten. Vooral volwassen herten zijn in aantal behoorlijk afgenomen door afschot buiten de AWD en door sterfte ( winter 2012/2013 )
En dat was duidelijk merkbaar tijdens de bronstperiode in en rond de bronstplekken (Lek)
-
Natuurlijk probeert men al jaren lang een excuus te zoeken om afschot mogelijk te maken..Was het eerst de verkeersveiligheid en de schade aan gewassen (bollenteelt) en de schade aan tuintjes van omwonende  ... (Plaatsen Hekwerk en afschot buiten de AWD) 
Dan was het wel de verontreiniging van mest of orchideeën die door damherten zouden worden gegeten. 
(Aangetoond door hoogleraar ecologie Han Olff dat biodiversiteit juist toe neemt door grote grazers)
Ook de populatie reeën zou te lijden hebben van de damherten..
Wat volgens mij meer te maken heeft met het aantal bezoekers dat in de loop der jaren behoorlijk is toegenomen ...en waaronder ook meer mensen die zijn gaan struinen.
Een ree is meer stressgevoelig ..en heeft ook een totaal ander vluchtgedrag dan damherten..
Voor reeën zijn rustgebieden dan ook van essentieel belang.
-
In een rapport van Waternet valt zelfs te lezen..."Doordat het dichtgroeien van open duinhabitats met houterige soorten en ruige grassen als groot probleem wordt gezien bij de instandhouding ervan ..is de aanwezigheid van damherten eerder positief dan negatief te noemen."
RTV Noord-Holland :
- In de duinen is inmiddels een veel te grote populatie aan herten, daarom heeft de gemeente eind vorig jaar besloten de dieren te gaan afschieten. Dit gebeurt op z'n vroegst komend najaar.
Duidelijk is dat RTV Noord-Holland de daadwerkelijke strekking van het Amsterdamse raadsbesluit (nog steeds) is ontgaan. KLIK

Natuurlijk krijgen we te maken met één integraal beheer in zowel NPZK als AWD ..Hiermee werd aan de Amsterdamse gemeenteraad het voorstel gedaan tot het uitnemen van 1400 damherten  ..gevolgd door proactief populatiebeheer. Nu is de natuurkwaliteit in de AWD mede door de begrazing van de damherten hoger dan in het NPKZ ..andere grazers inbrengen gaat mede door zorgplicht een aardig kostenplaatje worden.
-
De gemeenteraad stelde onder meer de volgende randvoorwaarde vast inzake het beheer van de damherten in de Amsterdamse Waterleidingduinen:
- Waternet mag gebruik maken van de verstrekte ontheffing voor actief ingrijpen ter voorkoming en bestrijding van ondraaglijk lijden van m.n. zieke of gewonde dieren.
- De effecten van de vroegtijdige en alerte gebruikmaking van deze laatste ontheffing zorgvuldig te monitoren en te evalueren.   - Waternet op te roepen in overleg te gaan met de beheerders van de OVP
De indiener gaf aan deze aanpak de volgende duiding:
Dat betekent dat er geen 1400 damherten worden afgeschoten maar een duurzaam beheer uitgevoerd gaat worden geïnspireerd op dat in de OVP en geleidelijk aan naar stabilisatie van de kudde damherten wordt toegewerkt op een zo natuurlijk mogelijke manier. 
Het lijkt niet voorstelbaar dat de nieuwe aangetreden gemeenteraad tot een ander beleidslijn zal komen.
En met het uitnemen van 1400 damherten een structurele extra jaarlast creëert om de natuurkwaliteiten door georganiseerd en dus uiterst kostbaar grazers in stand gaat houden.
(Met dank aan Marcel Vossestein)

4 opmerkingen:

 1. Hoi Henk,
  Mooie blog met de reeën lekker dichtbij, ze zijn nu niet op hun mooist maar het blijft geweldig om deze prachtige dieren tegen te komen. Ik hoorde ook van een boswachter het aantal van 2250 herten, ik weet het niet hoor, zeker volwassen mannetjes zie ik bijna niet meer. Trouwens, toen ik er vorige week was hoorde ik schoten ( het klonk zo, vuurwerk klinkt anders)....het leek erop dat ze buiten het gebied ( Zandvoortselaan, want daar hoorde ik het) al aan het schieten zijn. Ze staan zeker op wacht bij dat ecoduct :-)
  Goed dat je weer even bent gaan lopen in de AWD, wel balen dat het toch wel zwaar was op de terug weg. Maar gelukkig hebben jullie toch heel veel moois gezien.
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Henk
  het was een mooie wandeling wel een beetje te lang en vermoeiend voor je maar je hebt er wel mooie foto's aan overgehouden mooie uitleg.
  groetjes Herman.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Henk,
  Mooi dat je toch weer een eindje het AWD ben in geweest, maar denk aan je eigen.;-)
  Je weer prachtige foto's gemaakt, en de discussie over het AWD zal wel nooit goed komen. En zag ik dat je ook nog een gewei gevonden had.

  Gr Cees

  BeantwoordenVerwijderen
 4. En zo is het Henk, en niet anders. Mooi en duidelijk bericht.
  Groet Kees

  BeantwoordenVerwijderen