maandag 7 april 2014

Poelgeest


Polders Poelgeest..
Een relatief klein gebied ..dat met zijn grasland moeras en water een grote aantrekkingskracht heeft op vogels. En natuurlijk op fotografen ..die hier zonder veel te lopen de mooiste foto's kunnen maken.
Slobeend - vrouwtje
De slobeend vrouwtje lijkt veel op het vrouwtje van de wilde eend.. opvallend verschil is de snavel die spatelvormig is ...waarmee ze haar voedsel zeeft ..De slobeend staat op de rode lijst.
Slobeend - woerd / mannetje
Het aantal krakeenden in Nederland is sterk toegenomen..
In 1929 was de krakeend nog zeldzaam als broedvogel
en in de periode van 1973/1977 broeden er zo'n 600.
In 1998 tot 2000 liep dat al op tot 7000.
en nu zijn ze nog meer in populatie toegenomen.
Krakeend.
De bekendste eenden zijn wel de wilde eenden Ze zijn qua waarneming niet bijzonder.
Maar dat neemt niet weg dat het eigenlijk een prachtige eend is.
Vooral als het licht mooi op hun gekleurde veren staat.
Wilde Eend
Grutto

Fuut
Het eerste wat de jonge futen te eten krijgen ...is een veertje ..het donsveertje plukken ze uit hun eigen lijf ..dompelen het in het water ..en geven het aan het jong die het veertje dan opeet. Daarna krijgen ze watertorren en kleine insecten..en kleine visjes te eten.
Nou ja ..kleine visjes? ...
Knap dat hij hem nog naar binnen wist te werken ...
-
Grauwe gans
Overal waar maar een beetje riet te vinden is zien we de grauwe gans ... In de jaren zestig was dat wel anders..En was de grauwe gans nog een zeldzame broedvogel in Nederland.
-
Nijlgans
Nadat de nijlgans uit de parken in Rijswijk en Wassenaar waren ontsnapt ..was het eerste nest in 1967 (Scheveningen) waargenomen. Nu is de populatie nijlganzen enorm toegenomen ..Op grote hoogte maken ze hun nest ..(vaak wel meer dan tien meter hoog) de kuikens laten zich vallen van grote hoogte ..en hebben daar weinig last van.
Kauw - Nestmateriaal 
Lepelaar 
Ook bezig met nestmatetriaal
Woerden zijn in deze periode rivalen ..en in een gevecht gaat het er heftig aan toe..zeker als het gaat om de vrouwtjes.De vrouwtjes worden door groepjeswoerden belaagd en eigenlijk worden de vrouwtjes verkracht.soms gaat het zo ver ..dat het vrouwtje verdrinkt.
Wilde eend

3 opmerkingen:

 1. mooie serie Henk van poelgeest
  en even weer lekker buiten geweest.
  groetjes Herman.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Henk,

  Prachtige serie, jij kon ook de slobeenden, krakeend en grutto mooi dichtbij fotograferen. de Futen zijn ook prachtig, mooi om te zien hoe ze met hun jongen omgaan. Zaterdag was ik er ook, maar toen at pa die te grote vis zelf maar op. Ik hoop nu echt op de blauwborst, die is daar al gezien, maar ik heb hem zelf nog niet gespot, zelfs niet gehoord.
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mooie serie. Nu moet ik toch echt van de week eens die kant op!
  Groet, Dick

  BeantwoordenVerwijderen