maandag 19 november 2012

De Winter Staat Voor De Deur

Je ziet het aan de natuur ..de winter komt er aan..De laatste bladeren vallen van de bomen ...nog één dagje met een beetje wind..en het laatste blaadje moet zijn vertrouwde boom los laten..En zonder sneeuw of rijp ..ziet alles er al snel grauw en grijs uit..Zo beginnen we qua weer ook ..deze morgen..met grauw en grijs weer.. (Herman en ik...)
-
Zelf bij het fotograferen is het te merken..Als een hert het water oversteekt..druk ik af..De sluitertijd duurt zo lang..Ik had onderhand wel een bakkie kunnen doen ... Ook als we de Ijsvogel fotograferen komen we nog steeds licht tekort.. Een echte fotograaf weet daar wel raad mee.. :) 
Een vos loopt in het gebied "Groot Zwarteveld" ...
Hij heeft ons al snel gezien ..en schiet het riet in..
Ja..aan mooie momenten geen gebrek ....wel aan licht :)
Vleermuizen gebruiken de bunkers uit de tweede wereldoorlog om er een winterslaap te houden..Ieder jaar telt een groep vrijwilligers de vleermuizen.. Maar niet alleen vleermuizen gebruiken de bunkers..

..Al jaren lang is er in bunker nr.100 de mooie Tongvaren Asplenium scolopendrium ( fam. Streepvarens) te zien...

Tongvaren ..
Spitser..
Tafeleenden - Slobeend
Veel watervogels uit het noorden komen
overwinteren in ons land.. Het milde klimaat en het open water
in de Amsterdamse Waterleidingduinen is aantrekkelijk voor
deze watervogels.. Slobeend..Tafeleend..Kuifeend..Krooneend..Brilduikers..
Wilde Zwaan..Kleine Zwaan..Zaagbekeend..Nonnetjes enz..
Brilduiker..
Op dit moment zijn ze nog behoorlijk schuw..Maar als het straks kouder gaat worden..besparen ze liever op hun energie ..Maar ook de keuze om in open water te blijven speelt een belangrijke rol..
Krooneenden..
De afstand is behoorlijk groot..maar Krooneenden zien/fotograferen is altijd leuk.. ook al is de afstand enorm..Deze prachtige eenden doen ieder jaar de AWD aan..En Krooneenden in je gebied..dat zegt wat over de waterkwaliteit...Ik denk dat iedere beheerder er trots op is om deze vogels in hun gebied te zien als wintergast..
Dodaar..
Geweizwam..
Duindoornbes..

Judasoor..
Het recoduct Zandpoort ( Natuurbrug ) ..Is natuurlijk een geweldig project..Nu heb ik het niet zo op het fietspad wat door de AWD gaat ..Maar ook voor de damherten zie ik op lange termijn een probleem..In de Kennemerduinen zijn de damherten uit de AWD echt niet welkom..
Zandpoort..
Een mooie periode sluiten we straks af..
nog even en dan ligt hij in de sneeuw..
Want Waternet gaat het decor veranderen ...
De winter staat voor de deur..!
Een mooie tijd ... 
Breekt aan ...( Archief Winter 2007- Rijp )