donderdag 29 november 2012

Het Duingebied

Struinen in het duingebied "Haasvelder Duinen" ..en het "Van Limburg Stirumsduinen" .... is altijd één groot avontuur..een droomplek..
Je..waant je alleen in de natuur.. met als grootste voordeel ..
een prachtig uitzicht ..vanaf een duintop..
Nadeel daarvan is ..dat beesten ook jou van grote afstand kunnen zien ...
Normaal gesproken moet je hier meer kilometers lopen ..om hetzelfde aantal wild tegen te komen als b.v. "Ingang Panneland" ..
( Paardenkerkhof )
Langs het "Paardenkerkhof" ..en dan over het Oosterkanaal ..
dwars door "Starrenbroek" loop ik richting de "Haasvelderduinen"..
( Haasvelderduinen )
Het is kort dag ..want om half vijf is het alweer donker..

Ook hier worden schapen ingezet om het gebied open te houden..Konijnen spelen daar ook een belangrijke rol in.. Nu lijkt het altijd ..als je zo naar de grond kijkt..dat het moet barsten van de konijnen ( aan de keutels te zien ) ..Maar die laten zich overdag niet snel zien..af en toe zie je er eentje wegschieten..  Een roofvogel moet hem nu niet zien.. Want anders is dit konijn het haasje ..
Konijn.......Op de vlucht.
Bij het beklimmen van de duintop ..
-
Meer naar zee.. zijn er minder struiken als Esdoorn en Duindoorn te zien.
-
Als ik een paar damherten in de verte ziet rennen..dan weet ik het al.. Ik ben hier dus niet alleen. Hier in dit gebied zijn de damherten schuwer..en slaan al op grote afstand op de vlucht. Niet veel later zie ik twee mensen over een duintop lopen..ik pas mijn route aan.. Een Torenvalk is op zoek naar muizen ..Hij heeft er zo'n vier per dag nodig..

(Torenvalk)
( Verstuivingen )
De wind verplaatst constant de duinen..En dat is goed voor de groei en verjonging van de duinen .. Ze vormen een typische duingebied.. En zijn noodzakelijk voor het duin ecosysteem..
(Vogels vliegen langs de kust ...)
Het ecosysteem van onze zee en kust barst van verscheidenheid aan soorten..
-
Van collega Kees van Vliet uit Katwijk ..Kreeg ik deze prachtige foto opgestuurd..
( Foto Kees van Vliet - Katwijk)
Genomen bij de uitwatering van Katwijk..Hij had me even moeten bellen natuurlijk :)
(Reeën)
Reeën in het duingebied ..Ze zoeken overdag meestal de dekking op ..om tegen de schemering aan ..op zoek te gaan naar bramen..knoppen..scheuten..kastanjes ..kruiden..en loten van struiken en bomen.. enz.. Maar van Sept. tot April ..Meer s'nachts..Er is dan minder dekking ..van Mei tot Aug. is hij ook overdag meer actief.
( Koraalzwam ..)
( Stuifzwam )
Helaas is het in deze tijd vroeg donker ..Zo struinen door de duinen is een genot..Al ga je maar even op een duintop zitten met een bakkie koffie ..Je ziet altijd wel wat moois. Ja..de duinen...barst van de biodiversiteit!