donderdag 15 november 2012

Natuurschoon

(Vandaag 14 nov. wandeling met Ghita door de AWD... )
U heeft vast en zeker genoten van de eerste aflevering 
van de natuurserie van Earthflight : "De Aarde in Vogelvlucht" ...
Bijna 2,2 miljoen kijkers in ieder geval wel .. Deze documentaire 
haalde de Top 25 wat kijkcijfers betreft..
En dat geeft maar weer aan ..hoe mensen kunnen genieten van Natuur!
-
(Site: dik 7000 unieke bezoekers in de maand Oktober)  

Natuur spreekt mensen aan.... En dat is te merken..Want regelmatig staan de parkeerterreinen vol rond de AWD. En het aantal bezoekers neemt maar toe..Wandelaars..Joggers..Ruiters..Fotografen...Nordic walking..Vogelaars..enz..Steeds meer mensen weten dit prachtige Natura 2000 gebied te vinden...En eenmaal geweest .. raakt de mens al snel verslaafd aan dit mooie gebied.. :)
Het is een prachtige zonnige dag ..Ghita was al vroeg in de morgen in de AWD
En ik..ik stop iets eerder met werken.. om ook naar de AWD te gaan..
En daar ga ik zeker geen spijt van krijgen.. 
-
We horen de Buizerd boven het bos aan zijn herkenbare roep..Een Specht tikt wat aan een boom ..Vinken vliegen op van het pad..en mezen lijken een gevecht te hebben ..Een Roodborst laat van zich horen..
terwijl het Damhert ons aankijkt... Een geweizwammetje geeft het op..en is al zwart aan het worden .. En zelfs een Wesp zoemt nog om ons heen...Ik denk dat hij geniet van het heerlijke najaarszonnetje ..net als wij.....Ja..In de AWD valt van alles te beleven....
En als Ghita en ik in het gebied "Klein Zwarteveld" lopen..
Zien we deze Vos..
Nu verwachten we al wintergasten in het watergebied van de AWD.. Alleen de Krakeend laat zich goed fotograferen.. er zijn Brilduikers..Tafeleenden..Krooneenden..Dodaar..Maar de Wilde Zwanen ..Nonnetjes..en Slobeenden heb ik nog niet gezien..We zien vandaag wel de Zaagbekeenden .. maar helaas niet goed op de foto..
-
Wel laat de Ijsvogel ( Blauwe schicht ) zich nog even zien..En wat is hij mooi..! Kunstenaar Erik van Ommen heeft een boek  gemaakt .. "De Ijsvogel van de   Hunze" 
Met zijn treffende schilderijen.. etsen en tekeningen
brengt Erik van Ommen het landschap en zijn bewoners (Ijsvogel) tot leven..
In het blad Vogels ( Lente 02-2012 ) stonden al prachtige voorbeelden van zijn werk..
Spitser in de Zeereep..
Als we in de Zeereep ( heerlijk in het zonnetje ) een bakkie doen en wat eten..
..net iets onder een duintop en uit de wind..met de zon van opzij...
-
-
Zien we eerst één vos ...niet veel later zien we dat het er twee zijn..Ja..Dat is het voordeel als je rustig ergens gaat zitten..op een plekje met een mooi uitzicht over het gebied..Het valt ons op dat hier de besjes van de Duindoorns ( vrouwtjes :) al geheel zijn opgegeten.. meer landinwaarts zien we ze nog wel..Trekvogels hebben ze waarschijnlijk al leeg geplukt..in de zeereep.
Buizerd...
Een damhertkalf van dit jaar ...weet de ijskast nog steeds te vinden..
In de Vogelkijkhut .. zien we hoe..
 Twee Aalscholvers..
Het op een stok...Aan de stok krijgen..
Als de zon bijna onder gaat..neemt Ghita ingang/uitgang "Oase"..mijn auto staat bij "Panneland" ..het begint al schemerig te worden..een dood damhert trekt mijn aandacht..( ik plaats hem maar klein :) 
Er zijn mensen die dit damhert mannetje graag meenemen voor hun schedel..Maar dat lijkt mij maar niets..(prepareren). Meer over prepareren zie : http://www.zoelen.nu/pages/schedel.html of http://www.skullsite.com/ 
Damhert met één schoffel ..de ander is afgebroken..
Ik heb dit hert zondag ook gezien :) .. Ja.. eenvoudig te herkennen..
-
Een Damhert eet aan een boom..Als mensen dat zo zien denken ze al snel.. "Voedsel gebrek..zeker" ? Maar dat is niet zo ...Het heeft te maken met de zuurgraad in de maag..Als er teveel voedsel met een hoog eiwitgehalte is gegeten ( eiwitrijke grassen ) dan gaan de herten dat compenseren door boombast te gaan eten..
De zon zakt langzaam weg ..En een dag AWD voelt als een soort vakantie..
Een heerlijke dag in de AWD..!