maandag 5 november 2012

Sfeertje

We ( Herman en ik ) gaan vandaag bij 
Ingang Panneland naar binnen..
En als we aan het eind van de Pannelanderweg
het bos achter ons laten..En langs het "Eiland van Rolvers" 
lopen ..zien we een mooie zonsopkomst 
..en de damp komt van het water...
Het beloofd een mooie dag te gaan worden..
in de AWD..! Het is op dat moment twee graden boven nul..
Het voelt niet echt koud aan..
Nu is in de winterperiode het verschil 
van de nacht en dagtemperatuur minder groot dan in de zomerperiode..

En hier aan de kust hebben we te maken met een zeeklimaat..Bij een westelijke wind koelt de lucht s'nachts mede door de vochtigheid minder af..Na de zonsopkomst is het op zijn koudst..en s'middags loopt de temperatuur weer op.. 

Richting Vogelenzang een prachtig gekleurde lucht en richting zee is daar gek genoeg niets van te merken..wat een verschil.. Een ijsvogel neemt een duik.En dat is dan ook de reden dat we hem zien..En op zo'n moment.. is de dag al volmaakt :)

Niet veel later ziet de lucht er totaal anders uit.
Het sprookjesachtige sfeertje ..
is maar een moment opname ... 
Gelukkig..maakte wij die momenten mee.. Op deze prachtige dag in de AWD..

Herten in de mist..Nu schijnt het.. dat volgens een onderzoeker er minder damherten dit jaar en meer reeën geteld zijn in de AWD .. Reeën 514 (was 400) en Damherten in Noord Holland 2216 ( was 2312 ) En dat terwijl een onderzoeksbureau dit jaar beweerde dat de Damherten in de AWD met 26 % per jaar zou groeien .... maar dat was in opdracht van Gedeputeerde J.Bond :)
Het verraste de onderzoeker ook dat er minder damherten in de AWD geteld werden..
terwijl men juist een groei had verwacht..

Nu is het niet te bewijzen..Maar volgens mensen die tegen de AWD wonen..Gebeurd het regelmatig dat ze s'avonds schoten horen..in het AWD gebied.. Daarbij hoor je de laatste tijd inderdaad van veel mensen..dat ze het idee hebben..dat er echt veel minder Damherten zijn dan in het verleden..!
Recroduct Zandpoort..
Deze brug moet de ecologische relatie tussen de duingebieden aan de noord-en de zuidzijde van de Zandvoortselaan  versterken..Niet alleen Ree..Damhert..Boommarter.. en Konijnenmoeten daar van profiteren..maar ook soorten als de Aardbeivlinder...Duinparelmoervlinder of soorten als Zandhagedis..en Rugstreeppad hebben daar baat bij..
En dat is natuurlijk goed!
Nu zijn de Damherten niet echt welkom in de Kennermerduinen..En het recroduct is ook een verbinding voor ruiters en fietsers..Het gebied AWD is (was ) een echt wandelgebied ..Alhoewel je de laatste tijd steeds meer wielrenners..fietsers..en zelfs scooters in het gebied tegen komt.. ( ook vandaag weer ) Ja..Het gebied staat steeds meer onder druk ..
Het hek van de dam....
Want deze ouders..en hun kinderen ...moeten hier veilig kunnen wandelen!
-
De aarde ademt..in 90 seconden
Geluid aan :)
We zoeken eigenlijk een plekje om een bakkie te kunnen doen.. De wind heeft hier vrij spel..


En net op het moment dat we besluiten om ergens anders..uit de wind.. een bakkie te gaan doen..steken er een paar damherten het water over...U begrijpt natuurlijk wel..dat het bakkie wel even kon wachten..!
Een nat pak halen...met een paar graden boven nul..lijkt me geen pretje..
Het weer gaat duidelijk veranderen..
De lucht trekt vol ...Tijd om de uitgang te zoeken..
Genoten van het sfeertje in de AWD..