maandag 20 februari 2012

Overwinteren in de AWD

Vandaag 19 Februari 2012 gaan Herman en ik bij "Panneland" naar binnen..Gek genoeg lopen er veel minder herten in de weilanden..De mensen in Bloemendaal worden gek van de herten..is te lezen in Haarlems Dagblad..Helaas vergeten ze te melden dat een hekwerk de overlast had tegen kunnen gaan..En dat hekwerk had al lang geplaatst moeten zijn. Het lijkt wel of de politiek juist de overlast heeft uitgelokt...Door zo lang te wachten met het plaatsen van een deugdelijk hekwerk.(Hekwerk geplaatst laatste kwartaal 2012)
De Wilde Zwaan
De eerste waarneming van de Wilde Zwaan in de AWD..was in (15 Oktober) 2000 (Natuuronderzoek Amsterdamse Waterleidingduinen)....Op de site van de Vogelbescherming staat echter: "De Amsterdamse Waterleidingduinenzijn een gebied waar al sinds het bestaan van het gebied Wilde Zwanen overwinteren.."(dus dat klopt niet)
Wilde Zwanen in de AWD
Het Gebied "Witteveld"..in de AWD
Het uitzicht is hier helemaal Top!!
Helaas valt de koffie tegen..In de haast vanmorgen vergeten om er koffiemel en suiker in te doen..
Ach..Zwarte koffie houd je wel scherp :)
Roerdomp
De instelling van mijn fototoestel stond niet goed..In mijn ooghoek zie ik op zo'n zes meter afstand een Roerdomp uit het riet vliegen..Ik maak snel een paar foto's..Al snel zie ik op mijn beeldscherm dat de foto's niet goed zijn. Helaas..Dat was wel even slikken../balen (: ..Maar Ja.. :)
Als je dan wat later een Ree ziet..
Dan ben je het foutje met de Roerdomp alweer snel vergeten..Nou ja ..Vergeten..
Nee..Niet echt..
Zeldzame Tongvaren
Het gaat hier om een Asplenium Scolopendrium uit het geslacht streepvaren..Hij staat in Bunker Nr.100 In de wijde omtrek komt deze varen niet voor..Wat opvalt is dat hij nu ook in de winterperiode mooi groen is..Het is een liefhebber van vochtige schaduwrijke plaatsen..en die heeft hij hier in deze bunker gevonden..
Brilduiker..
Krooneend..
Damhert..
Het weer valt vandaag best mee..
Regelmatig breekt de zon door..Maar zo nu en dan dreigt het naar hagel / regen..En dat geeft een mooi mysterieus en horror-achtig sfeertje aan de AWD..Zelfs vogels zien er even vreemd uit..Enig idee wat dit voor een vogel is..??? Ik denk zelf een Reiger met iets in zijn bek..Maar zijn snavel lijkt me daar te kort voor.
Ree..
Smallenbergvirus en reeën..
Het Smallenbergvirus is geassocieerd met aangeboren afwijkingen bij schapenlammeren in Nederland Op dit moment is onduidelijk of het smallenbergvirus wildsoorten die in Nederland voorkomen kan besmetten. DWHC stelt het op prijs om meldingen over geconstateerde afwijkingen bij wilde herkauwers te ontvangen..Site: http://www.dwhc.nl/
Reeën in de AWD..
Wintertaling..
Even tusendoor..Ik heb het weer eens druk..(t'zal niet!)
Dus heeft u nog geen bericht ontvangen..ik hoop zo spoedig mogelijk mail te beantwoorden
Bunker AWD..
Herman en ik zagen deze bunker voor het eerst..Hij is ook niet eenvoudig te vinden..Maar zo te zien is hij in gebruik als overwinterplek voor Vleermuizen. Een bordje ontbreekt..ook een Nr. is niet te vinden.Meer over Bunkers Zie: http://www.zandvoortsebunkerploeg.nl/
o.a. Bekertjes mos
Nu heb ik niet zoveel verstand van Mossen..Korstmossen.Duinplantjes..
Maar ik weet wel een mooie Site : Hij is van Albertine / Bij Duin
Daar valt veel te lezen..over de Flora van de AWD
Damherten..
Wij van Stichting Natuurbeheer Waterleidingduinen zijn een petitie gestart..tegen een fietspad door de AWD (Amsterdamse Waterleidingduinen) Onderteken de petitie "Geen Fietspad in Amsterdamse Waterleidingduinen" (De teller staat vandaag op 495)Maar dat moeten er meer worden voor 8 Maart...Teken dus s.v.p.. Nu.. http://petities.nl/petitie/geen-fietspaden-in-amsterdamse-waterleidingduinen
Fazant dood op de weg..N 206
Door systematisch gegevens te verzamelen over dood gevonden vogels en zoogdieren..kan een beeld verkregen worden van belangrijke doodsoorzaken onder wilde dieren..Zowel vogels die doodgevlogen zijn tegen een raam ..als verkeersslachtoffers of dieren die op wat voor een manier dan ook aan hun einde zijn gekomen..Kunnen worden gemeld bij SOVON:  http://www.sovon.nl/dodevogels_invoer.aspx

14 opmerkingen:

 1. Beautiful pictures! Always nice to see the landschape and wildness of AWD

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Henk, Wat zien jullie de laatste tijd ineens weer vaak reeën,heerlijk om te zien!
  De roerdomp is dan wel niet zoals je hem hebben wou, je hébt hem toch mooi wel!
  Groetjes
  Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat is het Witteveld toch mooi he Henk....de gouden kleur van het riet in contrast met het water vind ik echt geweldig mooi overkomen.

  Je hebt weer veel moois kunnen fotograferen.

  Groet, Joop

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat heb je weer enorm veel gezien tijdens deze wandeling, super! Ik heb in de AWD nog geen reeen gezien, beter opletten misschien?
  Groeten, Marion

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi Henk
  de roerdomp heb je nog aardig de reen zijn ook erg mooi het was weer een beste dag.
  groetjes Herman,

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hallo Henk,

  Ook jij hebt nu gemerkt hoe een roerdomp je kan verrassen en hoe moeilijk het is om ze te fotograferen. Je hebt inmiddels ook al aardig wat reeën kunnen fotograferen. Dat blijft voor mij ook steeds een uitdaging.

  En dode vogels melden? Horen hier ook de dode vogels die je af en toe in de duinen vindt? Ik heb het er al over gehad in diverse blogs, waarbij steeds sprake was van een natuurlijke oorzaak.

  Groet, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoi Henk,
  Mij viel het ook al op...alweer een ree, prachtig. En die roerdomp, tja balen van de foto maar je hebt hem wel.
  Mooie wandeling met veel wintergasten, prachtig dichtbiij in beeld gekregen.
  Oh, die laatste foto, heb je die al rijdend gemaakt?

  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Henk,

  Als we jouw Blogs volgen moeten er nog heel wat reeën in de AWD rondlopen, of je komt steeds dezelfde tegen? Jammer van de roerdomp maar de ervaring van het zien pakken ze je niet meer af. Fraaie serie weer...

  groet,

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hai Henk,

  Wat een rare vogel???? Ik ben benieuwd wat het is, want hij ziet er wel erg raar uit voor een reiger.
  Lekker blog trouwens weer. Ik moet toch maar weer eens gauw die kant op.

  Groet,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hoi Henk

  Ik had al gereageerd op twitter naar je, maar kijken eens bij waarnemingen.nl en dan AWD of er een gier gesignaleerd was.
  Ontsnapt of zo.

  gr.Jelle

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Een gier (zou wel gaaf zijn) maar zijn die poten dan niet te lang.
  Zit ook meer te denken aan een reiger. Ben benieuwd

  Grs Ben

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Lekkere wandeling geweest Henk en best veel gezien.
  Met jou erbij kom je altijd Reeën tegen denk ik, de Roerdomp heb je toch in beeld gekregen en bovendien weet je nu waar hij uithangt.
  De vreemde vogel zegt mij ook niets, er lopen overigens wel meer vreemde vogels in de AWD, maar dit geheel terzijde.
  Het gebied rond Witteveld is inderdaad heel mooi, ik kom er eigenlijk te weinig maar het is zeker de moeite waard.

  Groeten,
  Ron

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Hallo Henk, Die mensen in Bloemendaal moeten niet zo zeuren;"al die overlast van de herten"dat valt toch wel mee? Ik zou het trouwens wel heel gaaf vinden, regelmatig herten in m'n tuin...
  Wat jammer dat je de roerdomp er niet zo scherp op hebt staan, maar je hebt hem tenminste gespot! Ik heb hem zelf nog nooit mogen zien, wel horen.
  En dan die vreemde vogel, lijkt wel een pelikaan of zoiets? Geen idee, hoop dat je er achter kunt komen.
  Groetjes Odette

  BeantwoordenVerwijderen