maandag 23 januari 2012

Decor

Vandaag ( 22 Januari 2012 ) ...Gaan Ghita en ik naar Cees..We hebben afgesproken in Soest..Daar weet Cees Ransuilen te zitten..En daarna zien we wel welk gebied we gaan bekijken..
Nu ging vandaag alles anders..en de schuldige was het weer..
Donker weer en regen..En veel..heel veel wind!!..Het voelde stormachtig aan..
Dus wat doe je in zo'n geval...? ..juist!..Je blijft in de auto..of je zoekt de schuilhutten / observatiehut / kijkhutten op..
En zo zagen we het ene na het andere decor..de revu passeren...
Eerst naar Soest..Waar deze vrouw zo aardig was om het decor bos naar beneden te trekken..
En al snel vonden we de Ransuilen..
In meerdere bomen zitten grote groepen Ransuilen..
(Braakbal)
Om onverteerbare resten uit hun maag te verwijderen produceren de uilen braakballen (Uilenballen) Als U zo'n bal onder een boom tegen komt..Is de kans groot dat het gaat om een roestplaats van uilen.In zo'n braakbal van uilen zitten o.a. botjes en kaakjes van muizen en mollen..soms een ring van een klein vogeltje..
De Ransuilen zijn vandaag lastig te fotograferen..Het is gewoon te donker....En al snel begint het nog te regenen ook...Snel de auto in :) ....We pakken nu het decor van de polder..Uit de auto gaan is geen optie..Het weer is te smerig..Dan maar vanuit de auto..
(Polder Landschap)
(Buizerd met prooi)
Wat is het jammer dat het vandaag van dat slechte weer is..Nu zijn er veel fotografen..die bijna alles vanuit hun auto fotograferen..Dieren zijn meestal niet zo bang voor een auto.dus het benaderen gaat gewoon wat makkelijker..En dat merken we bij deze Buizerd..Maar ook bij een Zilverreiger..Die niet moeilijk deed..En gewoon bleef staan..
( Zilverreiger )
Het gaat nog harder waaien en regenen..We gingen maar een bakkie doen bij het bezoekerscentrum "De Oostvaarders" (Almere buiten) ...Niet veel later gaan we ook nog naar "De Lepelaarsplassen"..
De wind staat op de kijkhut..en het water is te wild..
De vogels blijven aan de overkant..in de luwte.. (vogels zijn niet gek :)
Niet veel later gaan we naar de driehoek (OVP-Knardijk).."
De driehoek is afgesloten..maar de kijkhut "De Schollevaar" bij de Aalscholverskolonie is open..
De driehoek is dan wel afgesloten maar u kunt er nog in...onder begeleiding van een gids..
U moet zich dan wel eerst aanmelden.bij :  oostvaardersplassen@staatsbosbeheer.nl
(Decor Oostvaardersplassen OVP)
(Grote Grazers telling in de OVP)
Nu zijn de grote zoogdieren in oktober 2011 geteld..met behulp van een helikopter..En men kwam uit op 3300 Edelherten..1150 Konikpaarden en 360 Heckrunderen..Het gebied OVP (5600 ha)  is dan wel groter dan de AWD (3400 ha)..Maar het droge gedeelte van de OVP heeft een opp. van 2000 ha..
Dus veel kleiner dan de AWD..waar zo'n 1300/1500 Damherten leven....Natuurlijk mag je dat niet zo vergelijken..Het gebied AWD heeft een totaal andere vegetatie...Maar dat de populatie damherten te groot is voor de AWD
Welnee..!!!..Het is hooguit ongewenst om de populatie TE groot te laten worden..Maar op dit moment is de draagkracht van dit gebied groot genoeg voor het aantal damherten.
 
En weer een mooi decor in de OVP..
Om een gebied open te houden heb je grote grazers nodig...In 1983 werden er 34 Heckrunderen uitgezet in de OVP..En in 1984 18 Konikpaarden..En pas in 1992/93 48 Edelherten..Nu in 2012 zie je grote groepen grazers in de OVP..Echt een natuurgebied die U zeker eens moet gaan bezoeken..(Dekking van een Konikpaard..heb ik er maar even klein opgezet :)
Wilde Zwanen in de OVP..
( Decor Oostvaardersdijk )
We nemen afscheid van Cees en gaan over de Oostvaardersdijk richting huis..Het was vandaag eigenlijk geen best weer om de natuur in te trekken met een fototoestel..Maar ondanks het weer was het heel gezellig..En vloog de dag voorbij....We gaan dit zeker meer doen..En dan hopen op een zonnig decor.. :)
(Decor AWD Theo Out)
Natuurlijk hadden we liever dit weer gehad (Rijp)
Deze foto is ingezonden door Theo Out..en is een paar dagen eerder genomen in de AWD
Ja Rijp..En dan zo'n moment..Super..
-
Beste Henk,
Eindelijk is het me gelukt, een zwevend hert. Dan ook nog berijpte duinen.
Dus ik dacht die foto wil je vast zien. Ik geniet nog altijd van je blog.
Groet,
Theo Out
(Prachtige foto's van de AWD..en vergeet vooral niet te kijken bij Eik en Esdoorn/Kastanje in de AWD)