dinsdag 17 januari 2012

AWD Ree

Vandaag 15 Januari 2012...is er een grote controle bij de ingangen AWD..op kaartjes...Nu heb ik een jaarkaart voor zes personen
(18,50 Euro)..dus geen probleem.
Maar buiten dat! ...Ik wil geen mierenneuker zijn...(maar ik doe het wel even :) - Het is eigenlijk van de gekke..dat wij hier in Nederland moeten betalen om de natuur in te kunnen..Ik zie me al b.v. naar het strand gaan..En dan moet ik een kaartje kopen om op het strand te mogen wandelen..? Dat zou toch ook van de gekke wezen..of niet?
(De AWD is een natuurlijk industriegebied..Waterwinning)
Nu was/is Stichting Natuurbelang (nu : de natuur is geen pretpark) een groot voorstander van betalen..zowel voor het parkeren als voor de entree..Het is volgens de stichting een goede methode om recreatie in de AWD te sturen.... (Moeten mensen wegblijven uit de natuur?) Ik snap het idee hier achter..En misschien blijven er inderdaad mensen voor weg ..als het te duur is..Maar dat zijn meestal juist die mensen ..die minder draagkrachtig zijn...Moeten we zo een elitair natuurgebied creëren :)
Ik kom deze morgen al vroeg twee bekende tegen..n.l. Loes en Ron ..
We struinen verder met ons drieën naar het achtergebied..En komen al deze drie Reeën tegen.
De Reeën populatie in Nederland is nog steeds groeiende..
Nu hebben Reeën graag dat een gebied uit veel overgangen bestaat..open vlakte..bos..
Een hoge biodiversiteit..is belangrijk voor de Ree.
(Ree in de AWD)
Reeën zijn ook zeer gevoelig voor stress en onrust..Daarom ben ik een groot voorstander van rustgebieden..De AWD heeft meerdere rustgebieden..Maar ondanks dat is de Reeën populatie de laatste tijd in de AWD minder geworden...komt dat door de biodiversiteit ? (ook de Damherten schijnen daar door hun eetgedrag aan bij te dragen)..of door verstoring? (drukker qua mensen?)..(rechts foto 2009)..Een paar jaar geleden kon je de Reeën overdag al zien vanaf de provinciale weg (bij de Zilk)...
Ik kom vandaag veel bekende tegen..Eigenlijk sta ik gewoon teveel te praten..de tijd vliegt..
En ik moet op tijd naar huis..(dochter jarig)..In mijn ooghoek zie ik dat Loes een foto van mij gaat maken.. Snel pak ik mijn camera..en zo staan we elkaar even snel te fotograferen..thuis valt het kwaliteitsverschil op :)
Ik ga richting uitgang..en langzaam maar zeker breekt de zon door..En de temperatuur loopt al snel op..Ja ..Prachtig weer..en dat is te merken aan het aantal bezoekers die de AWD binnen komen...Het parkeerterrein staat zo goed als vol..Heerlijk dat er zoveel mensen genieten van dit mooie gebied.
En al krijgen de meeste mensen de Ree niet te zien..Damhertjes komen ze zeker tegen..
Zaagbekeend..
De foto Links is een foto met fel tegenlicht..En toch heeft zoiets ook wel wat..ook al is hij dan mislukt..Zo kreeg ik deze week van Kees van Dommele ook zo'n mislukte..Maar toch mooie foto binnen.. En van Albert en Cisca kreeg ik een prachtige serie binnen van een Slang en een Valk..Die samen in het water kwamen..iemand haalde de slang los van de Valk..en zo was geen van beide de prooi..
Het hekwerk AWD ..is misschien eind van het jaar klaar..
dat zoiets zo lang moet duren hé..!
Waternet schijnt wel te willen..maar alle noodzakelijke procedures houden het geheel op..
En als je dit dan ziet in de weilanden...Nee ..dit klopt niet..!!