dinsdag 16 augustus 2011

Veenmol (Gryllotalpa gryllotalpa) AWD (Ingezonden foto's K.v.Dommele)

(Deze log..Alleen Foto's van Kees van Dommele)
Dag Henk,
Sinds enige tijd volg ik regelmatig jouw weblog. Omdat ik pas een curieus dier in de waterleidingduinen aantrof bij het Oosterkanaal leek het mij leuk je daar op te attenderen. Ik stuur gelijk wat andere opnamen mee.(Veenmol Rode Lijst)
Het gaat om de Veenmol een insect dat hoort bij de familie van krekels en sprinkhanen. Het dier was ongeveer 4 cm groot.
De Veenmol
De Veenmol staat op de rode lijst..
waarnemingen kunt U doorgeven aan EIS-Nederland
Postbus 9517 2300 RA Leiden Tel. 071-5687594
NATURALIS
Meer over de Veenmol..zie Naturalis KLIK
De andere foto's spreken voor zich. Libellen zijn er in vele soorten en afmetingen.
 Libbellen zijn vaak bij het water te vinden omdat hun larven daarop aangewezen zijn. Libbellen bij het water..geeft aan dat de kwaliteitvan het water goed is.
De damherten zijn soms imposant - zoals het mannetje met het enorme gewei - dan weer gracieus, bijvoorbeeld als ze springen over kanaaltjes.
De hindes bekommeren zich niet om hun kalf als er gesprongen moet worden, ze vertrouwen er blijkbaar op dat ze het van nature kunnen.
En de vos?...
Ach, die neemt er zijn gemak van.
Succes met je weblog en met je speurtochten, in welk natuurgebied dan ook.
Groet Kees van Dommele
Bedankt Kees..Voor deze prachtige foto's/waarnemingen!
-
Omdat elke soort meetelt

Welke soorten dieren en planten komen voor in Nederland, hoeveel zijn het er en waar zitten ze? Gaan ze voor-of achteruit en waardoor? Dit zijn vragen waar wij ons als landelijke Particuliere Gegevensbeherende Organisaties (PGO's) dagelijks mee bezig houden. Dat kunnen wij alleen doordat duizenden vrijwilligers hun waarnemingen aan ons doorgeven.
Ook uw waarnemingen helpen ons om deze vragen te beantwoorden. Voer uw waarnemingen daarom in op Telmee, het invoerportaal van de PGO's. Zo draagt u bij aan de kennisontwikkeling over de natuur in Nederland.