dinsdag 28 september 2010

Laat je Verrassen in het AWD

Het is zo'n mooie tijd...( Bronstperiode) Je komt gewoon tijd te kort! Ik ga vandaag naar het AWD...Ja voor de Bronst..Maar ik laat me gewoon verrassen...(moest het even opzoeken..is het verassen of verrassen) En zie wel wat ik tegen kom. En in het AWD ligt er achter elke heuvel..struik..bosje een verrassing. Wat dat betreft is het AWD uniek.
En een heerlijk gebied om te wandelen. Velen van ons weten het al..en U ?...Bent U er al eens geweest?...Nee!.. Nou U weet niet wat U mist..Ga er nou eens gewoon heen..Eten en drinken mee..En gewoon een paar uurtjes lopen.
Ik zie in de weilanden rond het AWD één Ree..Maar hij schiet snel de dekking in....
En als ik het gebied "Donderhoek"doorkruist..kom ik deze Damherten tegen..
Links het "Eiland van Rolvers"...
En een Bonte Specht...
Er zijn hier ook Groene Spechten...Helaas heb ik die nog niet gezien...
Nog voor het "Eendenvlak"..kom ik dit mooie zwarte mannetje tegen..
Op de achtergrond enkele hinde's...
Deze damhert bevind zich niet in het lek (bronstplek)...Hij volgt een andere strategie..
Volgens een onderzoek van Langbein and Thirgood (1989) kunnen er drie strategieën onderscheiden worden:
1. Non-territoriaal paarsysteem; meerdere herten bij elkaar waarvan alleen de dominante zal paren, het vormen van haremgroepen, en de strategie waarin herten hindes in oestrus volgen.

2. Single territoria; strategie waarbij een enkel hert een territorium verdedigt, herten die zich tijdelijk ophouden langs paden waar veel hindes langs komen die op weg zijn naar bijvoorbeeld een lek.

3. Multiple territoria; gekenmerkt door lek vorming, waar twee of meer herten zich bij elkaar bevinden op een strategische plek (bijvoorbeeld een voedselrijke plek) en waar zij constant strijden om hindes te lokken.

Volgens Langbein and Thirgood (1989) wordt de keuze van strategie voornamelijk bepaald door de dichtheid van damherten in een gebied. Bij een lage dichtheid kiezen herten het non-territoriale paarsysteem, en bij een hoge dichtheid zijn er vooral veel leks (multiple territoria) aanwezig.

Deze laatste strategie, waarbij herten een lek vormen, blijkt in de meeste gevallen de meest succesvolle te zijn (Apollonio et al., 1992; Pélabon et al., 1999). ( bron: Jordi Segers )
De Zwarte damhert heeft mijn voorkeur...
Maar ook de lichtere damherten zijn mooi..
Wat een gewei hé..
Rond het bos kom ik deze hinde tegen..
Het "Eendenvlak"..
Even het bos in...Maar het is er te donker voor mooie foto's..
Het is er rustig...De damherten staan uit te rusten van de gevechten..Maar in het bos is te zien hoe ze te keer zijn gegaan...De grond lijkt wel geploegd..En overal zijn takken gebroken...
Ik loop nu verder...richting het het gebied "Kattenpan" ...
En ik doe hier een bakkie..
Ik zit op een stronk..Want de grond is nog nat...Maar of die stronk nou zo'n goed plan was..
Want als ik wat later opstaat is mijn broek behoorlijk groen van de algen.
Een konijntje...of een muis...Ik weet het niet..
Mischien moet ik het even vragen aan Jan Willem Tuinman..
Meesjes zie je hier volop....En als ik dan weer richting "Eendenvlak" wandeld .. zie ik dit donkere mannetje in zijn Bronstkuil....
Hij kijkt me aan..ik loop om hem heen..hij blijft in zijn kuil..
Nee..Die geeft hij niet zomaar op...
Vlak voor me zie ik een Vos..Hij had me natuurlijk niet verwacht van deze kant..En had alleen het pad in de gaten gehouden...Hij is duidelijk verrast!
Maar voor dat ik mijn camera op hem richt...gaat hij er vandoor..
Dit is natuurlijk veel leuker dan een tamme vos..
Hinde
Kraai Kauw...ik waag me er niet meer aan :)
Er zijn vandaag weer een hoop verrassingen in het AWD..
Een Spitser..Bekijkt de Bronst van een afstandje...
Hij moet nog even geduld hebben..Voordat hij wat gaat betekenen voor de bronst.
En de mannetjes rusten uit...Je ziet dat ze in de nacht veel kracht hebben verloren..
En deze heeft de bronst niet gehaald.
Ik weet niet wat dit is...
Maar ik wil bij deze even een nieuwe site introduceren..
Een site die nog niet zo lang bestaat maar wel heel veel aandacht schenkt aan de flora in het duingebied.
Zeker de moeite waard om eens te bezoeken....

Hi Henk
Bedankt voor je reactie op mijn nieuwe blog. Ik volg je wandelingen en die van een aantal andere AWD-bloggers al een tijdje. Leuk om te lezen en mooie foto's. Maar soms kan ik wel verbaasd zijn als ik dan lees: "een heerlijke lange wandeling, maar helaas niets gezien!"
Hoe zo niets gezien? denk ik dan. Zelf kom ik altijd tijd te kort: er is nog zoveel te ontdekken, zoveel vast te leggen, en het is elke week weer anders!

De planten die in het duin leven zijn meestal taaie overlevers, toegerust met dikke, behaarde, lichte bladeren en onopvallende bloempjes, geen schreeuwerige, opdringerige of romantische types, misschien dat ze daarom zo weinig aandacht krijgen. Het is leuk om niet alleen de namen bij de planten te zoeken, maar ook de wetenswaardigheden, mythes, legendes en bijgeloven over de plant. Zeg nou zelf, als je dat toch eenmaal weet, van die tipsy kramsvogels in de duindoornstruiken, dan kun je toch nooit meer zonder een glimlach om je mond naar die struiken kijken - sneaky struiken!

De levenscyclus van een plant kan een mooie fotoreportage opleveren: b.v. van het eerste gekrulde blad tussen de dorre varens tot het pad door de manshoge varens bij de Zilk, dat langzaam weer verkleurt naar
bruin en afsterft. Fascinerend is het bestuderen van minilandschapjes: b.v. een stukje zandverstuiving met een paar sprietjes helmgras, die de levensvoorwaarden scheppen voor nieuwkomers die op hun beurt weer de voorwaarden scheppen voor weer andere nieuwkomers. Je ziet het landschapje in de loop van de tijd veranderen - zoals ook in het groot het duinlandschap altijd in beweging is.
Moerasachtig, drassig gebied, ook fantastisch om een tijdje te volgen.
Mossen, korstmossen....

Als je eenmaal in de ban gekomen bent van de duinflora, kan het gebeuren dat je, zoals ik afgelopen zondag, op de grond ligt met je camera en ineens bemerkt van vanaf een duintop de damherten geïnteresseerd naar jou staan te kijken in plaats van omgekeerd. Als de damherten camera's zouden hebben............ ;)
Ik ben zo brutaal geweest te linken naar een pagina van jou waar je een rondleiding geeft door de AWD. Handig! De volgers-dingen moet ik nog opbouwen. Leuk dus als je me wilt linken en wat reclame wilt maken, zowel voor mij als voor de flora in de duinen. Damherten zijn prachtig, maar er is zoveel meer!
groet Albertine

En gelijk heb je...Albertine.....Er is zoveel meer..wat het AWD te bieden heeft..
Maar helaas ontbreekt de kennis wel eens...En dan is het fijn als er mensen zijn die net iets meer weten over b.v. Bunkers..Vleermuizen..Planten..Bomen..Insekten..Vogels..Mossen..ga zo maar door..
En nog een verrassing als ik het Panneland verlaat....Want er staan zes reeën in het weiland...Tegen het AWD..Wat een extra..
Ze staan wel heel ver...Maar ik ben er zeker blij mee..
Want de laatste tijd kwam ik maar weinig reeën tegen.