woensdag 7 april 2010

Persbericht 12 April Stichting Natuurbelang Amsterdamse Waterleidingduinen

Ontvangen van Nico Buiten via mail:
PERSBERICHT:
Haarlem, 12 april 2010.

Bezoekers Waterleidingduinen buitenspel in Klankbordgroep.
Op 12 april worden 10.000 handtekeningen tegen het fietspad aan Provinciale Staten aangeboden.

Op verzoek van het Nationaal Park Zuid-Kennemerland heeft een klankbordgroep een alternatieve route voor het omstreden fietspad door de Amsterdamse Waterleiding Duinen (AWD) bedacht. Stichting Natuurbelang Amsterdamse Waterleidingduinen (Natuurbelang AWD) is het niet eens met het alternatief: het alternatief gaat dwars door een belangrijk deel van het Natura 2000-gebied Kennemerland-Zuid, waaronder de AWD en het Naaldenveld en tast daarom nog steeds teveel natuur aan. Natuurbelang AWD zal op 12 april om 15.00 uur in het Provinciehuis, Dreef 3 in Haarlem, tijdens de Provinciale Staten vergadering 10.000 handtekeningen van de bezoekers AWD tegen het fietspad door het Natura 2000-gebied aanbieden aan Provinciale Staten. De handtekeningen zijn vanaf april 2009 ingezameld bij ingangen van de Waterleidingduinen.

Jaarlijks worden er naar schatting 800.000 bezoeken in de Waterleidingduinen afgelegd. Natuurbelang AWD weet wat er onder bezoekers van de Waterleidingduinen leeft. Harry Hobo, voorzitter van Natuurbelang AWD: “Wij hebben maanden bij de poorten van de Waterleidingduinen gestaan, met vreselijk veel mensen gepraat om precies te horen wat nu de bezwaren zijn. De protestwandeling in november, waaraan vijfhonderd mensen deelnamen, liet zien hoeveel weerstand er tegen deze plannen is.”

Natuurbelang AWD heeft enige maanden in de klankbordgroep meegepraat om de vele bezoekers een stem te geven. Echter op een heel geraffineerde manier werd de groep een bepaalde richting ingestuurd, er was onvoldoende sprake van een vrije ideeënuitwisseling.

Harry Hobo: “Uit onvrede zijn een aantal deelnemers, waaronder vertegenwoordigers van Duinbehoud, Vogelwerkgroep Kennemerland en Natuurbelang AWD, ermee gestopt. We voelden ons gemanipuleerd. Terwijl deze organisaties direct een vervanger mochten sturen, is Natuurbelang AWD door niemand van de klankbordgroep benaderd. Blijkbaar was er geen plaats meer voor de bezoekers van de AWD.”

De organisaties die er wel in zitten zijn onder meer een manege, een golfclub, Nieuw Unicum, het IVN, Duinbehoud, vrijwilligers AWD, de Wandelorganisatie Noord-Holland, de fietsersbond. Een gemengde groep maar samen vertegenwoordigen ze hoogstens 2000 mensen uit de directe omgeving. Sommige organisaties hebben landelijk veel leden, maar hoeveel wonen er nu echt in de buurt?

Het is de vraag of de organisaties die nu over de AWD beslissen een reële vertegenwoordiging zijn.

Met de 10.000 handtekeningen wil Natuurbelang AWD aan de Provinciale Staten voorstellen alsnog de plannen samen te bekijken en zo de stem van de bezoekers te laten meewegen. Dan duurt het maar wat langer, maar dan heb je wel een evenwichtig advies.

Harry Hobo: “Het is toch schandalig dat al die bezoekers nu gewoon geen stem hebben! Hopelijk wordt de provincie op andere gedachten gebracht als ze de 10.000 handtekeningen zien.”

Stichting Natuurbelang Amsterdamse Waterleidingduinen http://www.awd.natuurbelangnederland.nl/
Voor nadere informatie kunt u bellen met Harry Hobo, telefoon 0251- 205162/06- 38151772.
We roepen alle Site's / Hyves op om er aandacht aan te geven...ook via b.v. Mail
Want een fietspad door het AWD...Dat was wel duidelijk...Dat PIKKEN WE NIET!!!!
Meer over de hadtekeningenactie zie http://awd-bossie.blogspot.com/search/label/Fietsen%20AWD

10 opmerkingen:

 1. Tja, Het gaat hier om geld en dan staan de euro tekens in de ogen van de betrokken partijen en zien ze alleen nog maar groen. Niet veel kans dus om te gaan winnen van die lui.
  Er zitten nou eenmaal een hoop zakkenvullende idioten in de provincies, die weinig weten van wat er echt gaande is.
  Hopen maar dat de handtekeningen nog enig invloed hebben.

  Dat fietspad mag er niet komen.
  Groet,

  Peter en Janny

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Henk,
  Ik hoop zo dat de handtekeningen mogen helpen ... maar ik vrees het ergste, hoe vaak gebeurt het niet, dat men even kort naar je luister, zodat ze kunnen zeggen dat ze naar je geluisterd hebben, maar dan beslissen ze toch gauw wat ze eigenlijk allang hadden besloten ...

  Ik hoop echt dat het fietspad er niet komt, dat mag gewoon echt niet!

  Groetjes,Miranda

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ja...Geld hé!!!
  Geen gevoel voor waarde van de natuur.
  Gr Henk

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Niet om het een of ander maar is het niet mogelijk om via internet iets op te zetten qua handtekeningen
  Hoe vaak krijg je geen mail met de vraag of je een petitie wilt tekenen ???

  BeantwoordenVerwijderen
 5. stom hé henk dat je voor sommige dingen zo hard moet vechten
  waarom wil men toch altijd dingen maar veranderen
  laat wat goed is goed....
  zou ik denken

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Inge de Hartog8 april 2010 om 10:34

  In Nederland moet er bezuinigd gaan worden.
  Bij de bezuinigingsplannen heb ik ook gelezen, dat de provincies weg bezuinigd kunnen worden.
  Liever vandaag nog dan morgen, ben ik van mening.
  Er gaan niet veel mensen stemmen voor de provinciale staten.
  Veel mensen weten niet wat het precies in houdt en wat de provincies doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Goed dat je hier aandacht aan besteed henk.
  Je vraagt je altijd weer af wie zoiets bedenkt en vooral waarom?
  wat is het belang......
  AWD is zo`n prachtig gebied waar zoveel mensen en dieren van genieten...laat het met rust.
  Alleen al die overbodige werkzaamheden...wie zit daar op te wachten.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Het zal eens niet waar zijn. Wat zijn het toch een lompe instellingen. Menig actiegroep is jaloers op de grootte van jullie groep. En vervolgens wordt je botweg genegeerd?! Ongelooflijk.

  Ik ga het verhaal volgen en wens jullie veel succes met de actie. Hopelijk geldt straks het bekende spreekwoord: de aanhouder wint!

  Groet,
  Peter

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Kees Piël:

  Geachte wandelaars,

  Ondergetekende betreurt het ten zeerste dat een aantal organisaties, te weten de wandelclubs Te Voet en Nemo, alsmede de stichting Duinbehoud en de Vogelwerkgroep Zuid-Kennemerland wel meededen met de overigens erg geslaagde ActieWandeling van 8 november, zij liepen voorop. Maar deze zelfde clubs, die toen zo mooi zeiden op te komen voor de rust in de natuur, keurden onlangs in de provinciale klankbordgroep (die behalve de provincie straks ook de gem. Amsterdam van advies zal dienen)dat fietspad plotseling goed. En wel een erger, natuurverstorend fietstracé, namelijk dwars door het Naaldenveld en ook vlak langs en over de al eerder beoogde dienstweg langs het Noordooster kanal. Daartoe moet in het Naaldenveld een strook ongerept duinnatuur ontgonnen worden. Zo ontstaat er een flinke bundel menselijke infrastructuur, waar geen beest, plant of natuurzoekend mens vrolijk van wordt.

  Hoe natuurliefhebbers zomaar overstag kunnen gaan en hun oorspronkelijke doel uit het oog kunnen verliezen: zoveel mogelijk de rust bewaren in een wettelijk Beschermd Natuurmonument (zowel Naaldenveld als AWD vallen eronder)?

  Mijn verstand staat er bij stil, maar je komt er niet achter wat die lui bezield. Persoonlijk ervaar ik het als verraad.

  Ik haalde zelf vele duizenden handtekeningen op (stand zat. 10 april: 10.268 h.t.). De provincie had een vertegenwoordiging van deze nu al meer dan tienduizend h.t.-zetters in die klankbordgroep moeten toelaten, maar dat gebeurde niet. De provincie, Natuurmonumenten en het Nationaal Park Z.K. hebben nu eenmaal hun zinnen gezet op recreatieve platlegging van de schaarse natuur in de Randstad.

  De politici van de provincie lieten rustig toe, dat in de klankbordgroep geen vertegenwoordiging van de vaste bezoekers te vinden is; een uitnodiging tot deelname kon er niet vanaf. Hoe kunnen bestuurders dit laten gebeuren.

  Bovengenoemde clubs, die ons in de steek hebben gelaten, tellen bijelkaar heel wat minder leden dan die tienduizend wandelaars. Wegen die clubs zwaarder dan al deze wandelaars die hun hart verpand hebben aan de weergaloze natuur van de Amsterdamse Waterleidingduinen?

  Komt allen a.s. maandag 12 april om 14.30 uur naar het provincie huis. Maak uw ongenoegen kenbaar. Om 15.00 uur gaat Harry Hobo van Stichting Natuurbelang AWD de dikke stapel h.t overhandigen!

  Met hartelijke groet,

  Kees Piël,
  Comité de wandelaar heeft geen fiets nodig

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Aan Kees Piël
  Ik heb dit inmiddels over genomen..in een blogbericht...Staat nu op de startpagina..11 april
  Gr Henk

  BeantwoordenVerwijderen