maandag 18 juli 2016

IJsvogel Ruige Hof

DEEL 1 :
Binnen de stadsgrenzen van Amsterdam-Zuidoost ligt Natuurvereniging de Ruige Hof .. De vereniging is opgericht om de natuur dichter bij de stadsbewoners te brengen. Een ijsvogelwand en een luxe kijkhut voor drie personen staan op het erf van de vereniging. 
IJsvogel Mannetje..
Vanuit de hut zie je schuin rechts de ijsvogelwand ... voor ons op
ongeveer drie/vier meter staan stokken in het water ..de ijsvogels maken daar gebruik van .. ook een boom voor de damwand is een geliefd plekje voor de ijsvogels.
De Hut met drie zit plekken.
Herman Ghita en ik.
Het IJsvogel vrouwtje.
In de dierenwereld zijn meestal de mannetjes meer gekleurd ..ze moeten immers indruk maken op de vrouwtjes, Bij ijsvogeltjes is dat eigenlijk niet zo  Het vrouwtje is net iets meer gekleurd ..namelijk het oranje stukje onder de snavel.
Wacht .. Ik laat het even zien aan jullie!
-
We denken dat de snoek te groot is voor de ijsvogel ..
 Voordat de vis opgegeten gaat worden krijgt de vis een paar flinke meppen tegen de boomtak . En na een flinke worsteling ..is de snoek wel rustig geworden ..
Nog even in de heupzwaai ..
Een ijsvogel wil natuurlijk voorkomen dat de vis veel beweegt in zijn maag ..
De vis gaat waarschijnlijk met een flinke hoofdpijn de maag van de ijsvogel in.
Nu moet de vis nog gedraaid worden .. anders blijven de vinnen steken in zijn keel.
Eerst moet de kop naar binnen.
En ja hoor ... kijk dat oogje ..hij heeft het er zichtbaar moeilijk mee
-
En daar gaat hij ...een boer en de snoek zit in zijn maag. En nu ... gaat vliegen nog met zo'n lading :) ..Ja hoor ..ging prima. Wat een heerlijk moment.
-
Stichting EIS en Naturalis onderzoeken het voorkomen van rivierkreeften in Nederland. De afgelopen jaren is het aantal soorten invasieve zoetwaterkreeften explosief gestegen.
-
Deel 1 IJsvogel Ruige Hof