donderdag 22 oktober 2009

Actie Wandeling AWD

Kreeg een mailtje van Nico Buiten (duinconsulent Stichting Duinbehoud) http://www.duinbehoud.nl/

Persbericht
Amsterdam-Haarlem, 21 oktober 2009
Zondag 8 November 2009:
ACTIE WANDELING Amsterdamse Waterleidingduinen

Ingang Oase 13.00 uur

Zeg NEE tegen een fietspad door de AWD

Op zondag 8 november organiseren wandel- en natuurorganisaties in de Amsterdamse Waterleidingduinen (AWD) een grote wandeltocht tegen de aanleg van een fietspad door het fraaie duinlandschap.

Wandelorganisatie Nemo en Te Voet, samen met Stichting Natuurbelang AWD, namen het initiatief tot deze 'ActieWandeling'. Ook de Stichting Duinbehoud en Vogelwerkgroep Zuid-Kennemerland hebben zich aangesloten.

De ActieWandeling begint om 13.00 uur bij ingang Oase van de Amsterdamse Waterleidingduinen in Vogelenzang en gaat over 3,5 km naar de ingang Zandvoortselaan te Zandvoort. We hopen dat zoveel mogelijk mensen meewandelen! Onderweg zullen het wandel- en het natuurbeleid van de gemeente Amsterdam onderwerp van gesprek zijn. Maar gewoon lekker meewandelen om de AWD fietspadvrij te houden is ook prima. Na afloop is er voor de liefhebbers een 6 km lange natuurwandeling onder leiding van ervaren natuurgidsen. 'Oase' is vanaf NS-station Haarlem alsmede station Heemstede bereikbaar met bus 90 richting Den Haag: halte 'Waterleiding'.

De wandelaars leggen zich niet neer bij de plannen van de provincie Noord-Holland en het Nationaal Park Zuid-Kennemerland om hier een drie kilometer lang voetpad om te vormen naar fietspad. De wandelaars voeren aan dat er in de laatste decennia al tienduizenden kilometers fietspad zijn aangelegd, terwijl de wandelmogelijkheden in ons land juist drastisch zijn ingekrompen. Nu de fietslobby ook een greep doet naar het laatste grote ongestoorde wandelbolwerk van ons land, is voor de wandelaars de maat vol.

Het beoogde fietspad leidt vanaf ingang Oase naar het noorden van de AWD en komt uit op de 28 meter hoge Stokmansberg. Die moet worden afgevlakt om het fietsen naar een nog te bouwen 'recroduct' over de Zandvoortselaan mogelijk te maken. De natuurbeschermers strijden onder het motto ''AWD 99 jaar fietsvrij''. Zij erkennen maar één alternatief: de verbreding van het bestaande fietspad, gelegen ten oosten van de AWD. Hierdoor zal Nederlands grootste wandelgebied van 'fietspadisering' gevrijwaard blijven.

Juist de afwezigheid van de snelle fietser is een waarborg voor de rust in het afgelegen, stille duin; het neemt meer tijd in beslag om daar wandelend of dolend te komen. Het is het doodstille karakter van de schaars overgebleven stukjes Nederland die de natuurliefhebber zo aanspreekt. Overal in Nederland maken wandelgebieden en onverharde paden plaats voor asfalt en massarecreatie.

Een raadscommissie adviseerde de Amsterdamse wethouder Maarten Van Poelgeest het omstreden fietsplan af te wijzen. Hij wacht echter de resultaten af van een provinciale klankbordgroep. Uiteindelijk zal de gemeenteraad van Amsterdam moeten besluiten of er al dan geen fietspad in de Amsterdamse Waterleidingduinen komt.

Op internet staat uitgebreide informatie over de ActieWandeling en de routebeschrijving:
http://www.natuurbelangawd.nl/aktiewandeling.html _________________________________________________________________________
Noot aan de redactie: Voor interviews, foto’s e.d. gelieve u contact op te nemen met de organisatoren Harry Hobo (0251-205162/06-38151772), Kees Piël (020-691 3243 /06-17282857)

Handtekeningen tegen fietspad door Amsterdamse Waterleidingduinen
Vogelenzang – Sedert maart 2009 halen wandelaars en natuurliefhebbers bij de ingangen van de Amsterdamse Waterleidingduinen handtekeningen op tegen het fietspad dat in de duinen tussen Hoofddorp en Zandvoort moet komen. Het fietspad is een plan van de provincie en enkele gemeenten zoals Zandvoort en Bloemendaal. Het fietspad sluit aan op het ecoduct Natuurbrug Zandpoort dat over de Zandvoortselaan bij Zandvoort moet komen. Voor dat project is 11 miljoen Euro overheidsgeld beschikbaar.
Harry Hobo is secretaris van de Stichting Natuurbelang AWD. Samen met anderen haalt hij bij ingang Oase handtekeningen op tegen het fietspad door de Amsterdamse Waterleidingduinen. Hij legt uit waarom er geen fietspad door de duinen moet komen: “Het is een fout plan. De Amsterdamse Waterleidingduinen is al honderd jaar een uniek recreatiegebied waar je alleen mag wandelen. Dat wordt gewaardeerd door een miljoen bezoekers per jaar. Dat kan je niet mixen met fietsen. Het fietspad zou beter buiten de duinen kunnen lopen. Daar zijn serieuze mogelijkheden voor. Wanneer je daar extra aandacht aan besteedt kunnen er mooie routes komen.” Gedurende de uren van onze aanwezigheid worden er deze zondag ruim driehonderd handtekeningen tegen het fietspad opgehaald. Er zijn er sinds maart al bijna zevenduizend handtekeningen opgehaald, verteld Harry Hobo. Hij verwacht dat dat er gemakkelijk tienduizend kunnen worden.
Wanneer we mensen aanschieten en vragen waarom zij hun handtekening tegen het fietspad zetten blijken zij zeer gemotiveerd. Zij vrezen gevolgen voor de natuur en zijn bang voor botsingen met fietsers. Een mevrouw die zojuist haar handtekening heeft gezet verteld: “Ik vind het hier nu heerlijk rustig. Het irriteert mij wanneer ik tijdens het wandelen wordt ingehaald door hysterische mannen die heel hard ‘pas op, pas op’ roepen. Alsof zij de enigen zijn die recht hebben om door de duinen heen te gaan. Dat fietsen maakt het heel druk, terwijl je hier wilt genieten van de rust. Daarom zet ik mijn handtekening tegen het fietspad.”
Mensen vrezen dat wanneer er een fietspad komt er straks meer komen. Het schept een precedent. Deze en andere argumenten tegen het fietspad door de Amsterdamse Waterleidingduinen staan ook op de website http://www.natuurbelangawd.nl/ van de Stichting Natuurbelang AWD. Hier kun je ook een voorbeeld van een email vinden die je uit protest tegen het fietspad door de Amsterdamse Waterleidingduinen naar wethouder Maarten van Poelgeest van de gemeente Amsterdam kunt zenden. De gemeente Amsterdam beslist uiteindelijk of het fietspad er wel of niet komt.

Bij deze roep ik iedereen op ....zijn site/hyves/blogs wat dan ook aandacht hier aan te geven!!

Want als U daar graag wandelt...dan weet U wel dat het uit ten boze is.... als hier gefietst gaat worden!

HELP DE NATUUR...MET EEN WANDELING!!

15 opmerkingen:

 1. Prima idee lijkt me wandelen tegen fietsen in het AWD.
  Al erger ik me ook aan de vele auto's die er rijden waarvan ik me afvraag of ze echt er rijden voor waternet.
  Verder hebben we ook nu al veel fietsers gezien die geen bordje om het stuur hebben.
  Dus ik geloof ook niet dat fietsers dan alleen gebruik gaan maken van het fietspad vanaf Oase maar dat ze dan overal gaan fietsen al was het maar om naar het fietspad toe een stuk af te steken.
  Dus fietsers NEE !!!

  De groene duin groeten,
  Erik & Johanna

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Goed idee en we gaan er zeker bij proberen te zijn.

  Ik heb je bericht even 1 op 1 overgenomen en geplaatst op mijn blog.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Geen fietsers in dit mooie gebied!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Tja fietsers, wat zal ik zeggen...Ik ben al blij als er in een stukje natuur geen auto's, motoren, scooters etc, komen eerlijk geroepen. Die fietsers neem ik een beetje voor lief, sterker nog, ik fiets zelf ook graag door de natuur. Ik begrijp de gedachte maar fiets hier even niet in mee...

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Goed idee Henk ik hoop dat heel veel mensen gehoor geven aan deze oproep.

  Veel succes!

  fijn weekend en groetjes van Sary

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Goed initiatief, misschien ben ik er wel bij, hoewel het tijdstip, midden op de zondag, wel garantie is voor grote drukte bij ingang Oase...maar het is voor een goed doel. Vandaag dacht ik er nog aan toen ik over het pad liep waar ze fietspad van willen maken (vanaf ingang Zandvoortselaan), ik genoot van de rust en kon me niet voorstellen voorbijgescheurd te worden door een wielrenner...

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Nou wacht even, wielrenners vind ik persoonlijk ook ergerlijke types. Altijd schreeuwen op die maffe stalen rosjes en bléren. DIe mogen van mij opzouten uit een dergelijk gebied. Maar ja waar een fietspad is, krijg je deze groep er gratis bij. Toch maar liever geen fietspad dan. Of een waas smalle bandjes in wegzakken.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik vind dat de Amsterdamse Waterleidingduinen zo moet blijven als het nu is.Rustig,schoon en een veilig gebied voor de dieren en de mensen die er lopen en struinen in de natuur.De AWD is een uniek,prachtig natuurgebied.Ik ben van mening dat het voorstel voor een fietspad door de AWD komt van mensen die zelf niet in deze omgeving, of in de natuur lopen en naar alle waarschijnlijkheid niet zo van de natuur genieten als de wandelaar.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. @ Anoniem
  Ik denk er net zo over!
  Jammer dat je anoniem wilt blijven..Want je slaat de spijker op zijn kop.
  Gr Henk

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Prima idee dat fietspad door de AWD. Op die manier geef je legale manier voor meerder doelgroepen om te genieten van dit mooie stuk natuur.
  Maar laat het dan wel een fietspad worden en geen wandelpad. Als ieder op zijn "pad" blijft moet het geen problemen opleveren, maar de strubbelingen ontstaan als wandelaars op de fietspaden gaan lopen en fietsers gaan fietsen op de wandelpaden.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Waarom moeten we steeds maar weer gaan uitleggen dat de Amsterdamse Waterleidingduinen een uniek natuurgebied is voor wandelaars.Op het bord bij de ingangen van de AWD staat duidelijke informatie.De AWD is een Stiltegebied,waar de natuur beschermt wordt door een Natuurbeschermingswet en het is een Waterwingebied.
  Er is al genoeg activiteit in de AWD.
  Bovendien wordt er al gefietst maar dan door mensen die niet goed kunnen lopen.Zij hebben de vergunning aan het stuur hangen.
  Er mag overal al worden gefietst.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Het pad in de Amsterdamse Waterleidingduinen, waar ze nu een fietspad van willen maken,is alleen goed fietsbaar als je een aantal versnellingen hebt waar je bergen mee kunt beklimmen.Dus voor racefietsers.
  Het pad brengt de mensen wel naar het nieuwe Bezoekerscentrum bij de Oranjekom.Dat is wat Waternet graag wil heb ik gehoord,omdat het aantal bezoekers is tegen gevallen aan het nieuwe centrum.De sfeer en de lokatie is daar ook anders,vergeleken met het oude Bezoekerscentrum.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Hoi Inge
  Ja...En ik denk dat je als wandelaar..Niet lekker loopt (zeker met kinderen) als er elk moment fietsers voorbij komen.
  Het pad word zo voor de fietsers..En niet meer voor de wandelaars.
  Gr Henk

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Het was gisteren een mooie actiedag.
  Eerst ben ik s'morgens vroeg meegelopen met de "Vroege Vogels Wandeling".We zijn op de Stokmansberg geweest en hebben gezien hoe mooi het daar is.Het uitzicht naar beneden,richting AWD is prachtig.Ik zou het echt een ramp vinden als op deze plek een 50 meter breed recroduct zou worden gebouwd.Wat een natuur vernietiging.De actie wandeling is goed verlopen.Nu gaan we door met handtekeningen ophalen zolang dat nodig is.

  BeantwoordenVerwijderen