maandag 7 september 2009

Bronst Veluwe 2009 - GertJan Pols

GertJan en zijn gezin zijn Zondag 6 sept 2009 naar de veluwe geweest....En dit keer dus wel volwassen mannetjes gezien.
Hier in dit bericht: Foto's van GertJan Pols.
Edelherten:
De bronst is zachtjesaan begonnen. De geweidragers proberen een roedel kaalwild om zich heen te verzamelen en de andere herten op een afstand te houden. De vrijgezelle herten zijn de kapers op de kust en het kost de plaatsherten veel energie en dus ook kilo’s om hun roedel te verdedigen. Soms levert die verdediging spectaculaire gevechten op en met burlen proberen de herten elkaar te imponeren.
Ze (fam Pols) gingen op de fiets het gebied in....
De Witte Fiets is onlosmakelijk verbonden met Park De Hoge Veluwe. Als bezoeker mag u zich
op een van deze fietsen vrij bewegen door het Park. En er hoeft niet extra voor betaald te worden. Er zijn ook kinderfietsen en kinderzitjes beschikbaar voor de kleinere bezoekers.
De rustgebieden zijn in de bronst uitgebreid, u krijgt hierover informatie bij de entree.
Prachtig natuurlijk....zo tussen de heide.
De bronsttijd van de edelherten speelt zich, geheel volgens de vaste wetten der natuur, ieder jaar vanaf begin september tot in begin oktober af. In die periode van ongeveer vier weken is de bronstroep van de mannetjes, het zogenaamde 'burlen', veelvuldig in het Park te horen. Soms komt het zelfs tot gevechten tussen de herten, al dan niet gevolgd door een paring met een hinde.
(Wat een camera's hé!!)
De bronsttijd is in het Nationale Park de Hoge Veluwe weer in al zijn imponerende hevigheid losgebroken. Niet alleen de edelherten hebben het er druk mee. Ook de amateurfotografen, die dit jaar massaal afkomen op de mogelijkheid om de dierlijke oerdrift vast te leggen.
En geef ze eens ongelijk.....Super toch!
Ook als fotograaf....Kicken ...Een fotograaf krijgt kippenvel....En?
Bij de herten verandert er door het opspelen van de hormonen het een en ander aan het uiterlijk. Allereerst gaan de bronstmanen (haren om de hals) groeien en vergroot de keelzak. Hierdoor krijgt het hert een imposant uiterlijk en het hert wordt een echte macho. Om de dames te imponeren slaat hij met zijn gewei tegen struiken en kleine boompjes, en haalt zij gewei door het gras of hei. Soms blijft er nog wat in zijn gewei hangen en hij draagt dat parmantig met zich mee. Om lekker voor de dames te ruiken neemt hij extra vaak een modderbad en urineert tegen zijn eigen buik. Om het verbaal te ondersteunen is het geluid dat een hert kan maken veranderd. Het hert kan nu burlen. Het lijkt een beetje op loeien van een koe, maar dan nog lager van toon. De concurrentie kunnen niet alleen zien en ruiken, maar ook horen wie daar de baas is of denkt te zijn.
Wat een mensenmassa....langs de Wildbaan.
Bekende bronstplaatsen:Rheder- en Wurthrherheide (NM)Asselse Heide (KD)Wildbaanweg (HV)
Kom genieten van het geburl van de edelherten. Deze majestueuze dieren zijn in de bronst en dat merk je! Met het burlen maken de herten indruk op de hindes. de mannen proberen elkaar te overtroeven en daarbij maken sommigen het wel héél bont. Met pollen gras tussen de geweien en een hoop kabaal proberen ze de dames voor zich te winnen
Er is voldoende afstand tussen het edelhert en de bezoekers.....Echt veel last hebben ze niet van de bezoekers.

Met dank aan: GertJan (Gezin).....Ga ook eens de natuur in....Er is zoveel te beleven.
Of het dan AWD HV OVP of wat voor natuurgebied ook....
Neem er de tijd voor...neem drinken en wat te eten mee....En ik weet zeker dat U verkocht bent.
Want Nederland heeft gelukkig....Nog heel veel moois.
Gr Henk