zondag 20 september 2009

Freteren

Herman Versteeg mailde om naar het AWD te gaan...En daar zeg ik geen nee tegen natuurlijk...Ondanks dat ik eigenlijk een hele drukke dag zou hebben deze zaterdag....Maar ja.!
We gingen vroeg het gebied binnen..via de ingang De Zilk.
De zon kwam net op .......En het was mistig!
Een mooi moment is dat.
Net over het Oosterkanaal kwamen we deze damhert tegen...hij is er best aan toe..En klaar voor de bronst.
Aalscholver
De aalscholver zit vaak met uitgespreide vleugels op een paaltje bij het water. Reden hiervoor is dat de aalscholver, in tegenstelling tot andere zwemmende en duikende vogels, geen beschermende en waterafstotende vetlaag op de veren heeft en dus na iedere zwemtocht moet drogen om weer te kunnen vliegen.
We gingen naar het Weitje van de Blauwe Paal...Eigenlijk
gingen we voor de vos...Maar die zullen we vandaag niet tegen komen.
Wel deze groep damherten (bij Weitje van de Blauwe Paal).
Ook aan de rand van het verboden gebied wenig wild...Maar ik denk ook dat we daar teveel voor aan het praten waren...Niet erg trouwens.
-
OP VERZOEK...TEKST VERWIJDERT!!!
-
Mijn schoonvader...Die freteerde voor eigen gebruik.
Hij heeft me ooit een schilderij gegeven..Hij had een schilder opdracht gegeven..Hem te schilderen in de natuur.
Er waren vier schilderije waarop hij stond afgebeeld als stroper.
Één van deze schilderije heb ik in mijn huis hangen!
Dit is dat schilderij...Freteren in de winter.
In de buurt van de Sallandse heuvelrug
Freteren

Fretten: Worden gebruikt om het konijn uit de bouw (konijnenhol) te verjagen. Eerst wordt gekeken waar de verschillende pijpen en springpijpen zich bevinden. Hierbij wordt gelet of de pijp belopen is, wat wil zeggen of er onlangs nog konijn in of uit het hol gelopen is. Dit kun je onder andere zien aan verse graafsporen, platgetrapte grond en blaadjes, en of er bijvoorbeeld geen spinrag of andere obstakels net in de pijp zitten. Als verwacht wordt dat er konijn in de bouw aanwezig zou kunnen zijn wordt de fret geplaatst. Hierbij wordt steeds opgelet zo min mogelijk op de bouw te lopen en wordt zo min mogelijk geluid gemaakt. Een konijn die mensen hoort of ziet voor de bouw zal waarschijnlijk niet springen, maar liever z'n kansen met de fret wagen. Ook aan een goede ervaren fret kan men meestal direct zien of een bouw in gebruik is of niet. Vaak komt de fret heel snel weer naar buiten als dit niet zo is. Om hier op te kunnen vertrouwen is het noodzaak dat men weet dat de fret goed loopt in een pijp waar wel konijn op zit. Als de fret eenmaal onder is kiest de havikier positie en kunnen andere aanwezigen mede door hun positie enigszins de baan die het konijn zal gaan nemen bepalen. Het is mogelijk voor de valkenier zelf te freteren en te jagen met de vogel, makkelijker is het echter een fretteur te hebben die speciaal meegaat om te freteren, hierdoor kan de havikier alle aandacht bij de vogel en de vlucht houden. Terwijl de fretteur na het springen van het konijn rustig kan wachten tot de fret weer boven komt.