zaterdag 20 juli 2019

Ratten Muizen en Vossen

Overlast van ratten en muizen zijn in onze directe leefomgeving buitenproportioneel gestegen Kennis en Adviescentrum Dierenplagen (KAD) slaat alarm. "Als we niets doen krijgen we hier Parijse toestanden" Het lijkt een herhaling van zetten ..in 2017 gaf men dit ook al aan dat de overheid de regie kwijt was in het bestrijden van ratten.
-
-
-
-
Daarbij komt nog eens dat overheden verkeerde maatregelen nemen. Met hun tunnelvisie geven ze jagers de opdracht de vos intensief te bejagen. Terwijl de vos een geweldige predator is als het gaat om ratten en muizen.
-
-
-
-
Een rat heeft buiten de vos maar weinig natuurlijke vijanden. Een boer doet zijn katten ook niet weg.  En ook die grijpt weleens een kuiken. Hij weet welke consequenties dat heeft op de populatie muizen op de boerderij.
-
-
-
-
Bij een melding van een vos in de directe woonomgeving staan we
al snel op onze achterste poten. Dat hoort niet ..een wild dier in de woonwijk.
-
-
-
-
-
Nou.. waarschijnlijk heeft de woonwijk hem veel te bieden .. en voelt hij zich daar veiliger dan in een gebied waar hij door pro-jacht mensen sterk bejaagd wordt.
-
-
-
-
In Londen leven er 18 vossen per vierkante kilometer. En in de Engelse badstad Bournemouth zijn dat er zelfs 23 per vierkante kilometer. De mens is daar door slordigheid de grootste reden van.
-
-
-
Als je daar de vossen gaat bejagen begrijpt u wel dat de muizen en ratten een feestje gaan bouwen. De bestrijding van ratten en muizen begint bij het schoon houden van de steden. Daarna bestrijding muizen en ratten .. de vossenpopulatie neemt dan ook geleidelijk aan ook af.
-
-
-
De ministeries die de regie hadden moeten voeren over de overlast  waren:
Het Ministerie van Landbouw Natuur en Voedselkwaliteit (LNV)
..Ministerie Volksgezondheid Welzijn en Sport (VWS)
en het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) Maar die hebben kennelijk geen idee dat de vos aan hun kant staat.