vrijdag 12 juli 2019

Vossen en Drones

De grootste bedreiging voor de vos (en de wolf) is de technologische innovatie van drones. In veel natuurgebieden worden al drones met een warmtebeeldcamera met hoge resolutie ingezet. De camera's zijn zo geavanceerd dat nesten van weidevogels met gemak gevonden worden laat staan wild.
-
-
-
-
De Faunabeheereenheid van de provincie bepaalt op grond van het vastgestelde Faunabeheerplan hoeveel dieren er mogen leven. Dus ook hoeveel er afgeschoten moeten worden. De telling van het wild is daarom van cruciaal belang. Het is de basis voor de faunabeheerplannen ..gebiedsplannen ..werkplannen en het dagelijks beheer van de fauna.
-
-
-
-
-
-
Bij de tellingen van de reeën werden hier en daar drones gebruikt. Op de oude manier werden door vrijwilligers van de WBE (Wildbeheereenheid) in één perceel geen reeën geteld.
De inzet van de warmtebeeld camera/drone gaf aan dat er wel
 dertien reeën in dat perceel aanwezig waren.
-
-
-
 U raad het waarschijnlijk al ... Door de geavanceerde technologie moeten de tellingen van het wild op de schop. Het verborgen wild is zichtbaar geworden. 

-
-
-
-
 Dankzij wildcams en drones is het aantal wild op papier gestegen. Verborgen wild bestaat (bijna) niet meer. Hopelijk gaat dat niet leiden tot meer afschot.
-

-
Met deze technologie is een vossenburcht snel gevonden. De vos is als concurrent van de jacht/jagers natuurlijk een dier dat kosten wat het kost in een kwaad daglicht moet worden gesteld. Het is daarom van de gekke dat natuur grotendeels onder invloed staat van deze groep belanghebbende.

-
-
-
Als Wim van Remortel jager van Faunabeheer Zeeland zegt : "Daarnaast heeft de vos geen natuurlijke vijand" ...Dan vraag ik me af wat zo'n man dan begrijpt van de natuur. De vos staat als top-predator bovenaan de voedselketen en het voedselaanbod is bepalend voor aantallen.

-
-
-


-
Het risico voor de vos ... en in dit geval ook de wolf worden groter.
De geschiedenis herhaalt zich .. de jager wil zijn concurrenten elimineren. 
-
-
In een volgende blog van de vos ga ik met foto's onderbouwen waarom de vos juist een zeer belangrijke rol speelt in een ecosysteem. En dat de mens voorzichtig te werk moet gaan met afschot van deze predator. En dat een ontmoedigings-tactiek op bepaalde gebieden een betere optie is.