zaterdag 17 februari 2018

Zeearend Oostvaardersplassen OVP

Hier in de Oostvaardersplassen (OVP) hanteren ze het vroeg reactief beheer (humaan beheer)  De conditie van de individuele grote grazers ..waterstand ..  graasdruk en weersomstandigheden /weersvoorspellingen zijn bepalend. Bij het vroeg reactief beheer staat het dierenwelzijn centraal. (OVP met Cees v Ginkel)
-
(Oostvaardersdijk)
De maand februari is voor de grote grazers wel de moeilijkste maand. In deze periode zien we dan ook veel menselijke activiteiten in het gebied.  In de natuur is het vrij normaal dat een kwart van grote grazers het voorjaar niet haalt. Dat getal valt natuurlijk lager uit in natuurgebieden waar men door afschot op voorhand al een kwart uitneemt.
-
-
Een groot deel van Provinciale Staten sprak zich uit voor het vervangen van het beleid omwille van het welzijn van de dieren. Zo wordt overwogen om het aantal heckrunderen ..konikpaarden en edelherten drastisch  naar beneden te brengen zodat er minder dieren sterven. 
-
-
-
Ja .. zoals ik al eerder schreef .. "Als men er op voorhand al een kwart afschiet" .. Het lijkt er sterk op dat de VVD dit Natura2000 gebied van internationale allure om zeep wilt helpen. (Een dubbel agenda is deze partij niet vreemd) 
-
-
In deze periode is "De Driehoek" afgesloten ..maar observatiehut  'De Schollevaar' is bereikbaar. Samen met Cees v Ginkel en Hans van Summeren zien we aan de overkant één zeearend aan een prooi plukken die half in het ijs vast zit.
Is het een edelhert of een zwaan .. het lijkt er op dat het een zwaan is.
-
Een inschattingsfout van dit hert is hem fataal geworden. Dat is niet zielig ..maar zo is de natuur. Honderden dieren danken juist hun leven aan dit hert  .. dood doet leven wat dat betreft.
Natuurlijk is één zeearend al een beleving op zich .. 
-
Maar als er een tweede zich laat zien .. ja..dan is het spektakel compleet ... Natuurlijk is de afstand mega ver .. en weet je dat het lastig gaat worden om daar mooie foto's  van te kunnen maken.
 -
-
Toch schiet ik er op los met de camera .. in de hoop op een lucky shot. Het wachten op het juiste moment .. is er op dit moment niet bij. :)
(buizerd of ... in de boom)
(Balts)
-
-
Geweldig om te zien hoe deze nog jonge zeearenden baltsgedrag vertonen. Even later schieten ze weer door het bos .. en manoeuvreren zichtbaar eenvoudig tussen de bomen door. Wat een gaaf moment was dit.
(Zeearend tussen de bomen)
(Nest Zeearend)
Vanaf  'De Praambult' is een nest te zien van zeearenden .. Op de foto is niet goed te zien dat er een zeearend op de rand van het nest zit. Langs het spoor loopt een vos over het ijs.
(Vos op het ijs)
(Praambult)
Veel mensen hebben een raar beeld bij de Oostvaardersplassen .. 
Staatsbosbeheer: Ik wil hier benadrukken dat het in de social media regelmatig opduikende beeld van verhongerende dieren geen recht doet aan de situatie in de Oostvaardersplassen.
Door het vroeg reactieve beheer wordt juist voorkomen dat dieren mogelijk onnodig lijden. 
 Reeën
Nog even de polder in .. voor de kiekendief. Hier in de polder zie je altijd wel roofvogels. En met een beetje geluk een sprong reeën.
Kiekendief
-
In de vroege morgen dronk ik een bakkie op een parkeerplek op de Oostvaardersdijk met uitzicht over de Oostvaardersplassen. 
Twee helikopters vlogen boven het gebied en een vreemd object wat licht gaf en zich verplaatste in het gebied ..Het was nog te donker om te fotograferen. Enig idee?