maandag 26 februari 2018

Wintervacht

De meteorologische lente is vandaag gek genoeg begonnen ..terwijl de schaatskoorts juist bij veel mensen toe neemt nu de nachtelijke temperaturen verder naar beneden duiken  ... Met de 'Russische beer' in het land krijgt men in Nederland de schaatskriebels. 
En de schaatsen worden of zijn al uit het vet gehaald ...
-
-
-
Nu het zo koud is .. zie je de dieren de beschutting van het bos opzoeken. Ook wij lopen zoveel mogelijk in de beschutting. De eerste zonnestralen komen zwakjes het bos binnen. 

-
-
-
In het gebied 'Paardenkerkhof' wagen enkele konijnen zich buiten hun burcht. Een vos schiet via een laaggelegen greppel de dekking van de adelaarsvarens in. Nemen de konijnen het risico omdat ze voedsel nodig hebben .. of omdat de paartijd (febr/okt) weer is aangebroken? (Lijkt me toch te koud om de broek te laten zakken ;)-
-
De reeën komen even genieten van het heerlijke ochtendzonnetje en komen het bos uit. Wij kijken zittend in het zonnetje vanaf een boomstam die in een kuil ligt . .. over het bladerdek richting de reeën.  De reeën zien ons en accepteren de afstand.
-
-
Vetreserves en wintervacht zijn essentieel voor dieren die geen winterslaap houden. In dit gebied bij de 'Zilk' ..zien we net buiten  het bos in het gebied 'Paardenkerkhof' een watertje.. Er zijn zo te zien handmatig wat ijsschotsen uitgenomen ..en er is open water
-
-
-
-
-
De reeën foerageren en kijken ons zo nu en dan aan. Het vertrouwen neemt duidelijk toe .. ze naderen ons en kijken steeds minder. Uiteindelijk is de afstand nog maar zo'n zes / zeven meter..
-
 -
-
Twee fotografen komen in de verte aanlopen  ..  de reeën kijken wat om zich heen .. kijken ons aan of ze willen zeggen. "Hoi ..Wij gaan" .. en lopen rustig het bos in ..om daar de dekking op te zoeken.
-
-
-
Met Herman zondag nog even in de vogelobservatiehut geweest .. We deden daar een bakkie. namen wat foto's van de Dodaars en eigenlijk maakte we gelijk rechtsomkeer.  Conditie en kou speelden een rol. 
-
-
-
Futensoorten zijn eigenlijk allemaal prachtige vogels . Ook de dodaars hebben hun winterkleed ... en krijgen het met een lange vorstperiode ook moeilijker. Nog niet zolang geleden zagen we hoe een blauwe reiger er één ving en doodmaakte .
-