maandag 19 februari 2018

Grevelingenmeer en Brouwersdam

Duitse flamingo's uit het 'Zwillbrocker Venn' overwinteren de laatste jaren bij Battenoord aan de Grevelingen. De reden dat ze hier overwinteren is het zoute water dat niet bevriest en hier in het Grevelingenmeer is voldoende voedsel ( Algen garnalen en schelpdieren)
Zonsopkomst - Battenoord
Flamingo's
-
Om de flamingo's rust te gunnen is er een hekwerk geplaatst .. en is het verboden om met drones te filmen. Er zou streng worden gecontroleerd. Omdat alle fotografen aan de waterkant stonden. .vroegen we aan een ingezetene of dat toegestaan was. Ja hoor .. daar staan altijd fotografen.
-
-
Het doet toch een beetje vreemd aan ...om deze vogels in onze wateren te zien.
Drieteenstrandloper
-
Bokeh =  Een onscherpe en zelfs wat wazige voorkant achtergrond met weinig scherpte diepte. In de A stand .. met een laag standpunt (ik sta hier een stuk lager.) die met een uitklapbaar venster eenvoudig laag kan worden genomen. Met tegenlicht.
-
-
Paarse Strandloper
-
Ook de paarse strandlopers werken hier mee ... Hier op een hoger gelegen stuk basalt/dijk geeft het kleine laagje water het mooi effect. Deze is eigenlijk totaal niet scherp ..maar ik heb hem toch geselecteerd .. Gewoon qua sfeer .. en beleving (Mooi? ..ach ..Het is een persoonlijke smaak)
-
-
Het zijn dan wel de meest voorkomende zeehonden in de Nederlandse wateren .. deze grijze zeehonden of ook wel kegelrobben genoemd. Maar wij zien ze niet elke dag.
Gelukkig nog een paar foto's van kunnen maken ..want ze waren weer snel vertrokken.
-
-
De grote zaagbekeenden zien we geregeld in de Amsterdamse
Waterleidingduinen ...die geeft de voorkeur aan zoet water ..De middelste zaagbekeenden vinden we eerdere in zout water. 

-
-
 Vandaag hebben we geluk dat het mannetje wel heel dicht tegen de kust aanzwom. Een reden temeer om daar even veel foto's van te nemen.
Doeiiiiii ......
Steenloper.
-
-
We zien vandaag vooral veel rotganzen scholeksters steenlopers paarse strandlopers en drieteenstrandlopers meeuwen en aalscholvers. Te ver van de kust ijseenden middelste zaagbekeenden en brilduikers.
-
Scholekster
Wulp
-
De meeste foto's had ik wel van de drieteenstrandlopers ... ze zijn ook erg fotogeniek  Normaal gaan Ghita en ik net wat eerder in het jaar naar brouwersdam .. maar door het weer en de griep waren we dit jaar wat aan de late kant.
-
-
Torenvalk
Het was een mooie dag ..  achteraf hadden we misschien wat meer
tijd moeten nemen voor de flamingo's .. maar in de natuur is niets zeker .. ja..dat de tijd vliegt. 
-