We gaan op zoek naar de ree .. een herkauwer die landelijk gezien veel voorkomt in de natuur ..maar die hier in de awd nog maar sporadisch voorkomt. Onder andere in het gebied "Paardenkerkhof" waar nog een kleine sprong reeën leeft.
-
De witte spiegel ..
-
-
We tellen vier reegeiten.
Damhert..
-
Je ziet ze eerst rustig meerdere kanten uitkijken .. en als er dan één op de vlucht slaat ..dan volgen ze allemaal. Een paar wandelaars die hier zelf niets van meekregen .. verschijnen ten tonele.
De reeën schieten de dekking van het struweel en het bos in.
Daar kunnen ze iedere vierkante meter en weten ze altijd meerdere vluchtroutes.
-

Mensen die ze constant opjagen.. beseffen niet dat reeën juist in de winterperiode rust nodig hebben. En zelfs kunnen doodgaan aan stress of een tekort aan rust. Zonder rust heeft de ree geen tijd om zijn voedsel te herkauwen. Blijf rustig op één plek en je merkt al snel dat de reeën rustig gaan liggen om te herkauwen.
-
Zowel links ..voor ons als rechts zien we reeën ..en ze gaan rustig liggen herkauwen.
Zowel links ..voor ons als rechts zien we reeën ..en ze gaan rustig liggen herkauwen.
-
-
-
Rust in van essentieel belang voor een gezonde populatie reeën.
Natuurlijk krijgen damherten de schuld van de lage populatie van reeën in de awd
Maar zijn het niet de wandelaars/fotografen (steek ook hand in eigen boezem) die juist voor die verstoring zorgen? Ik denk wel eens bij regen .. "Kijk .. ze hebben rust" ...
-
Damherten vertonen minder vluchtgedrag en zijn ook minder stress gevoelig.
Nu ..in de periode van afschot (ook vuurwerk speelt denk ik een rol) ..merk je wel dat hun gedrag ook aan het veranderen is . Ook de OVP ligt nu onder vuur .. en lijkt het of er opeens haast geboden is bij ieder afschot.
Zoals ik wel eens eerder schreef:
-
Nee ...één EHS (Verbindingen natuurgebieden) één BELEID
één DOEL!!!