vrijdag 25 november 2016

Illegaal Uitzetten

De Reeën in de Amsterdamse Waterleidingduinen (AWD) doen me even aan het verhaal denken van tandarts Jan Smit ..die met wat bevriende jagers en bioloog Joop Poutsma zes reeën illegaal naar Terschelling smokkelde in 1992 ..Jan Smit was tandarts op het eiland ..maar ook een fervent jager. 
-
De Faunabescherming: Op die manier kon er meer worden geschoten dan alleen konijnen en ganzen. Tot in lengte van jaren zou hij voor zijn eigen plezier kunnen schieten op zijn reeën. (Een vorm van Faunavervalsing) 
Reegeit.
Tandarts Smit was ervan overtuigd dat niemand wist dat hij achter de smokkelactie zat. Maar de Faunabescherming hield Jan Smit al langer in de gaten.
Lees meer KLIK
Judasoor ...
De jachtwereld probeert door uitzetten van wild ..een stok tussen de deur te krijgen.
Meer over Jan Smit Zie: KLIK
In veel natuurgebieden zien we dit gebeuren .. zo is dat ook ontstaan in de awd (Damherten)
De politiek kijkt toe .. en weet niet beter.
-
-
In de jaren zeventig worden voor het eerst damherten (Mannen) waargenomen in de Amsterdamse Waterleidingduinen (AWD) Ook in het Nationaal Park Zuid-Kennemerland (NPZK) bevinden zich enkele damherten. Die ontsnapt zijn uit een hertenkamp of illegaal zijn uitgezet.
-
-
In de jaren tachtig en negentig zijn er nog meer (zonder medeweten van de beheerder) damherten uitgezet. In 2003 worden voor het eerst damherten gezien in het gebied Meijendel en Berkheide ..Ook deze dieren zijn waarschijnlijk uitgezet.
-
-
Tussen de varens loopt niet alleen de reegeit  .. maar ook het kalf van dit jaar. Het kalf blijft redelijk dichtbij zijn moeder lopen .. De reeën populatie is behoorlijk terug gelopen in de awd .. Verstoring is één van de grootste factoren.
Meer verboden gebied of rustgebieden ( in ieder geval in de winterperiode) kan stress onder reeën voorkomen ... 
-
We hebben dat ook gezien in de Wassenaarse natuurgebieden Meijendel en Berkheide ..waar honden de oorzaak waren van stress .. Sinds de honden niet meer los mogen lopen is de stress een stuk minder en de reeën planten zich massaal voort.
-
Ghita en ik pakken ook nog een stukje beukenlaan ..Door de storm van het afgelopen weekend is het wel zo goed als gedaan met de bladeren aan de boom .. hier en daar pakken we nog wat herfstkleuren op.
-
-
Wie schiet u het eerst van deze twee ... Moeder of het kalfje?  ..Niet te geloven hé? Maar voor die keuzes staan ze bij afschot .. gezonde dieren afschieten ..om ze straks te vervangen voor schapen en koeien  ... Het is toch niet te geloven? Doodsbedreiging! En wie beschermd ze? 
-

3 opmerkingen:

 1. Prachtig blog met superfoto's weer Henk, en vreselijk van dat afschieten!Moet je toch niet aan denken zulke keuzes te moeten maken tussen moeder en kind, en dan ook nog kunnen doen! echt niet leuk!

  Gr,
  Mike

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Henk
  Mooi verslag met mooie foto's vooral die ree zitten ze er weer jullie hebben vast genoten met die reeën .
  Groetjes Herman

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Geweldige serie en wat heb jij die ree er superscherp op staan, is bij mij toch wat minder,mede doordat ik te laag stond en met de camera boven mijn hoofd de foto's heb gemaakt. Maar wat een super ontmoeting was dat he,echt gaaf.
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen