dinsdag 8 november 2016

Bloedrood en Rijp

Vroeg in de morgen (8 november 2016) zien we (Kees en ik) een beetje mist en rijp aan de grond. De temperatuur is rond het vriespunt .. en de waterdamp verandert in ijskristalletjes. En dat geeft een mooie witte laag over gras en planten die snel hun warmte verliezen.
De lucht kleurt rood .. de mist slaat op de vlucht helaas..
-
Want mist veroorzaakt ruige rijp .. die wel enkele centimeters kunnen aangroeien. Het zonlicht maakt alles sprookjesachtig mooi .. een gouden gloed hangt over de Amsterdamse Waterleidingduinen .. Nu nog wat herten ..
De rijp ziet er van dichtbij uit als kristal ..
Zo mooi ... en geraffineerd (Klein wondertje van de natuur) 
Vanuit het gebied "Starrenbrooek"kijken we over het 'Oosterkanaal'..
Even een bakkie koffie hier ..(Bokkenvlak ..bankje)
Hier heb je een prachtig uitzicht over het zweevliegveld "Langeveld" ..
Richting 'Paardenkerkhof'
-
Kramsvogel
We zien hier veel kramsvogels .. die uit noord en oost Europa komen om door te trekken of te overwinteren in Nederland. Als we hier sneeuw krijgen dan trekken ze verder zuidwaarts. of ze zoeken eerst de warme steden op.
-
Tussen de varens staat een reegeit ..verstoring van reeën heeft een veel groter negatief effect dan bij damherten. En in de winterperiode is het effect van verstoring nog groter. Hier tussen de varens zoeken ze dekking voor de bezoekers awd. 
-
-
De afgelopen dagen waren er verontrustende berichten .. van één daarvan hoorde we de schoten ..Andere waren er zelfs getuigen van het afschieten van een damhert bok die aan zijn gewei naar de auto van de boswachters werd gesleept .. Deze bok was nog niet dood.
Natuurlijk proberen ze het zoveel mogelijk buiten beeld van bezoekers te houden.
Maar als ze het dan toch zien .. en dan zien hoe fout dat gedaan werd!
Ja .. Veel mensen beweren dat afschot geen leed is .. (:
-
En dan nog een bok ook ... schiet dan de tweejarige hindes ..als je de populatie wil gaan terug brengen. Maar ja ... daar zit natuurlijk minder vlees aan. En de herten zien er wel erg goed uit nu ..Dan is de verleiding nog groter!
Vliegenzwam 
-
Ik begrijp nog steeds niet waarom de grote organisaties als PvdDieren Dierenbescherming en de Faunabescherming niet meer tegengas geven ... Laten we als tegenstanders van afschot die zomaar toe? Nee!
-
De herten krijgen de schuld ..koeien en schapen mogen het overnemen ..De werkelijke reden van achteruitgang van biodiversiteit is de verandering van de waterstand. Daardoor is er een groot aantal gebieden de verscheidenheid aan planten verdwenen. En dat heeft niets met damherten te maken!
-
-
Nee ... Het gaat puur om (r)ecoduct "Zandpoort" .. Die de AWD met de Kennemerduinen verbind. En daar zijn de damherten niet welkom .. En daarom afschot. Beheerders Jagers en Belanghebbende zijn voorstander van afschot.
Terwijl natuurorganisaties tegen afschot zijn ..en voorstanders zijn van reactief beheer.
-
-
En dan schiet je geen gezonde dieren!

2 opmerkingen:

 1. Ik heb hier weer zitten genieten van jouw prachtige foto's, rijp en wat mist,en een mooie zonsopkomst...levert zulke mooie sfeerbeelden op. foto 9 is echt de topper, wat een foto.
  Hopelijk komen er nog heel veel mooie koude ochtenden met rijp en fijn licht, dan hoop ik een keertje mee te kunnen met jou, want zoiets wil ik zelf ook zien.
  Ook gaaf dat je de ree weer hebt gezien daar.

  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Heerlijk om even het AWD te zien, wij zullen er voorlopig nog niet wandelen .
  En dan is het toch ff volop genieten hier 😍prachtige fotos Henk !!

  BeantwoordenVerwijderen