zondag 12 juni 2016

Steenuilen

Ondanks dat er wel enkele waarnemingen geweest zijn van Dwerguilen in Nederland ..blijft de Steenuil de kleinste uil van Nederland. Vandaag ga ik met Cees v Ginkel en Ina Hendriks-schaafsma naar melkveehouder Hans Menop ..Waar we vanuit (6)  hutten goed de steenuiltjes kunnen fotograferen.
Steenuil met muis

Nu had ik ze dit jaar dankzij Cees al eens eerder op de foto gezet . Maar van zo dichtbij? Dat lukt normaal gesproken niet in de vrije natuur. Heerlijk achterover op de stoel in één van de hutjes.
-
De steenuil ziet de camera's bewegen ..en het geratel van fototoestellen. Normaal krijg je dit haast nooit te zien.. dus beter wat foto's teveel dan te weinig.dat is wel het voordeel van digitale fotografie. ..in plaats van analoge fotografie. 
-
De steenuilen kunnen op verschillende plekken gaan zitten .. En
gelukkig doen ze dat ook ..helaas komen de jonge steenuilen niet naar beneden. Ze blijven boven in de boom op de broedkast zitten. Vader en moeder steenuil hebben het maar druk met het voeren van hun jonge.
-

Paauw
Jonge Steenuilen
Er moeten er zes zijn ..van die kleine bolletjes ..En ja zes lijkt veel ..maar er sterven veel jonge steenuiltjes in het eerste levensjaar.Dat is ook sterk afhankelijk van de winter ..komen ze de winter door dan kunnen ze zelfs wel 15 jaar oud worden .. De meeste zo'n 7/8 jaar.  ( Foto Links: de jonge hebben een onderonsje ..ze kwebbelen wat af)
-
-
Gekraagde Roodstaart..
Gevarieerde oude gemengde bossen met open plekken ..grasland   met het liefst veel spechtengaten in de bomen. Beetje hetzelfde als de steenuil ..die heeft graag ook veel variatie ..liefst ook wat oude schuurtjes of boomgaard 
Het is even rustig .. we zien een Groene Specht ..maar die is me net te rap..
Gelukkig bleef de steenuil wel even zitten met de mol.
-
Waarschijnlijk had het gezin Steenuil voorlopig genoeg voedsel.. Het was even stil .. Eindelijk tijd om een bakkie koffie te pakken. En dat probeer je natuurlijk zo zacht mogelijk ..Snel zet ik de thermosfles weg. De steenuil zit nu wel heel dichtbij ..
-
-
Weer zo'n geweldig moment .. als hij zo'n pak hem beet vijf ..misschien zes meter van me vandaan gaat zitten .. aan zijn gele ogen is goed te zien dat hij geconcentreerd is.
Dit is toch een geweldige uil om te fotograferen ... En eigenlijk zijn
alle uilen best gaaf om te fotograferen. Cees weet ze gelukkig altijd wel te vinden.
-
Natuurlijk heb ik nog meer foto's ...maar dit waren naar mijn inziens wel de mooiste Het was een mooie en gezellige dag .. Met prachtige momenten.