maandag 20 juni 2016

Natuurbeleving

De Amsterdamse Waterleidingduinen (AWD)
Gisteren laat in de middag op zoek geweest naar welpen en kalfjes met Ghita. En vandaag 19 juni vroeg uit de veren om met Remco en Herman de awd te bezoeken. Geen mist ..geen mooie zonsopkomst.
Maar wel de heerlijke sfeer van de vroege morgen ..een vos loopt ons tegemoet ..schrikt als hij ons ziet en gaat er vandoor.

Dit ruiterpad ligt helaas door het plaatsen van een hekwerk buiten de awd. 
(Schapenlaan en "Huttenbos" horen ook officieel niet bij de awd)
-
Waarom ze het hekwerk niet echt aan de buitenkant hebben gemaakt is mij een raadsel ..Zo zijn er heel wat vierkante meters grond verloren gegaan ...van de awd. Het was altijd een mooi plekje voor reeën ..het "Huttenbos" was privé gebied en dus verboden te betreden. 
Deze serie is gemaakt ..in het gebied "Panneland" ..links van de Pannelanderweg
Hij kijkt me aan .. of die wil zeggen .........
Waarop ik zeg .."Al was je een prinses dan had ik het misschien overwogen".
-
Met Ghita is het wachten op de welp/welpen ...Er waren al foto's geplaatst van één van de welpen ..We gaan dus laat in de middag naar de "Duizendmeterweg" ..het is er redelijk druk met fotografen. Maar de welp/welpen laten zich hier vandaag niet zien.
-
-
Een ander doel was om damhert kalfjes te fotograferen. Hier in het gebied "Eiland van Rolvers" krijgen we de kinderopvang van de damherten te zien. Ook een ree schiet weg ..maar helaas had ik daar geen mooie foto van.-
-
Meestal hoor je hier in de awd wel het 'gehoemp' van de Roerdomp ..maar zien? ..dat is een tweede. nou.. vandaag horen we hem niet. ..We zien hem wel geruisloos voorbij vliegen ..
Roerdomp
Vandaag zagen we de Koekoek Buizerd Wespendief Roerdomp voorbij vliegen Helaas mislukte de Wespendief ..Toch kreeg ik zondag een herkansing en kreeg ik toch nog de Wespendief op de foto.
Wespendief
Donkere wolken pakken zich boven de awd samen ,,
Ik moet even denken aan een komisch stukje uit young Frankenstein 
Die moet je even zien :)
Marty Feldman is natuurlijk uniek in zijn soort..
Deze oude horror comedy van Mel Brooks (1974) moet je gezien hebben.*****
Gelukkig blijft het bij een korte regenbui..
De één vertrekt ..de ander komt
Maar helaas geen welp te zien.
-
Wel veel damhertkalfjes ...en dan hoor ik u denken "weer meer herten in de awd" ..En ze hebben al geen natuurlijke vijanden!Nou dat is absoluut niet waar ..een groot aantal van de kalfjes komt in aanraking met de vos. Ook hij moet zijn welpen te eten geven in deze tijd ...En al eet hij ze dan niet helemaal op ..hij dood ze wel als hij ze tegenkomt. ( dat is natuurlijke selectie )
Dodaars
Een mooi moment was er met de Dodaars. Het jong was wel heel dichtbij ...en zag geen gevaar. Zijn moeder kon onze aanwezigheid minder waarderen ..en lokte het jong weg met voedsel door steeds verder te zwemmen en het voer niet te geven.
Dodaars jong
Ja ...de natuur zorgt voor evenwicht ..niet de mens!
De mens verstoord juist door jacht het natuurlijk evenwicht. 
Natuurlijk komen pro-jacht mensen met allerlei argumenten die eigenlijk niet relevant zijn.
Winters en Voedselaanbod bepalen populaties.
Reactief beheer is dan wel noodzakelijk om eventueel verzwakte dieren uit te nemen.
-
Nee .. we moeten het eens aan de natuur overlaten ..En niet aan die mensen die er belang bij hebben om te jagen .. Omdat ze zo nodig willen schieten .. of omdat hun vriezer leeg begint te raken. Echte jacht laten we over aan predators !!! en aan natuurlijke processen!