dinsdag 28 juni 2016

In een Andere Dimensie

Op de N206 zie ik een spectaculaire lucht .. maar om daar een foto vanuit de auto te nemen lijkt me geen strak plan ..dus ik verlaat de provinciale weg even om een rustig stukje parallelweg te pakken. ..daar neem ik een foto (zie Links) uit de auto vandaan.
Aan het einde van de "Pannelanderweg" gaan we rechts af..
Het is de wekker van de natuur. Voor nacht en schemerdieren een signaal om de dekking op te zoeken ..voor andere dieren juist een moment om de dekking te verlaten om te gaan foerageren. 
De geboorte van een nieuwe dag... ook al gaat het niet zonder slag of stoot ...
de nacht gaat het zeker verliezen van de dag .. En weer breekt er een dag aan van eten of gegeten worden ..Elke dag weer benieuwd of je het overleefd in een meedogenloze natuur.  
-
Elke dag zijn er winnaars en verliezers te vinden in de natuur ..En elke dag ..de vraag ..gaan we de zonsondergang nog  meemaken of niet?Gaan we dan naar een andere dimensie ?... Laten we in ieder geval genieten van de tijd die we krijgen.
-
Het decor is weer geweldig ..een bijna onrealistische sprookjesachtig sfeertje maken we deze morgen mee in de Amsterdamse Waterleidingduinen 
Vink
Bastgewei ..in het mooie ochtendlicht..
-
Rechts "Donderhoek" ..richting "Nieuw Kanaal" .. Op kleuren wordt vandaag niet bezuinigd ...Sterker..Het water lijkt te werken als spiegel en reflecteert de oranje wolkenkoppen.
-
Herten foerageren en vogels vliegen over ..Dit is toch een setting die je graag ziet ..als amateur fotograaf. Ja..natuurlijk had ik er ook nog graag een ijsvogel bij ..en op de voorgrond een vos :) Wat dat betreft valt er altijd nog wel wat te wensen over. (Richting 'Eiland van Rolvers").
-
-
Deze morgen is weer zo'n morgen ..dat je op één vierkante meter kan blijven staan ..en dan constant blijven fotograferen ..Gelukkig bleef het lang mooi ..en hadden dus de tijd om ons te verplaatsen. Wel stelden we ons bakkie even uit.
-
De awd lijkt in brand te staan ..
-
Het geluid van stromend water is duidelijk te horen   ..door deze betonnen stroompje/sloot. Het water stroomt richting het infiltratiegebied .. En verrijkt zich met zuurstof . U kunt wel nagaan dat het stromende water in de winterperiode voor veel watervogels hun redding kan wezen.
-
Het water is hier breder ..(Links "Eiland van Rolvers") toch zie je hier het water ook behoorlijk stromen ..richting achtergebied.
Een jong damhert-kalfje is nieuwsgierig ..komt op ons af..
staat even stil .bedenkt zich en rent de dekking in. Waar zie je zoiets nog meer? 
Middenveld
Nee ..dat zie je nergens .. Helaas gaan ze in oktober weer schieten in de awd.
Is dat nodig? Welnee ..er is genoeg te eten in de awd ...
Nu ze de schapen en koeien uit het gebied hebben gehaald groeit het overal als kool.
En dat ondanks dat ze het laatste jaar veel grond hebben afgegraven ...
-
Nee ..Noodzakelijk is het zeker niet ...Natuurlijk gebruiken ze het
excuus van schade ...die de damherten zouden veroorzaken. Maar dat is niet bewezen ..
-
Zelf denk ik dat de schade door koeien en schapen vele malen groter was. ..en dat is duidelijk te zien nu ze uit het gebied zijn verdwenen.
 Neemt niet weg dat ook de schapen en koeien nuttig waren qua bestrijding van de Amerikaanse vogelkers of bospest (Prunus serotina)