zaterdag 28 mei 2016

Zonder Mens Geen Natuur?

Vandaag 28 mei 2016 gaan we ..Marianne Kraan en ik op zoek naar de Boomkikker. Een paar fotografen die daar al stonden ..maakte het wel heel eenvoudig. Wij hoefde niet te zoeken ..dat hadden deze fotografen al gedaan. En wij ..wij maakte daar dankbaar gebruik van.
Beweging zat er niet echt in ..in het zonnetje zaten ze regelmatig met de oogjes dicht.
Of we kregen dit te zien .. :)
-
Het tegenovergestelde gebeurde met de zandhagedissen ..die liepen
werkelijk van hot naar her ..wat de bedoeling daar van was ..is mij niet duidelijk. eerst kruipen ze met een rotgang door de struiken omhoog..om daarna weer snel te verdwijnen tussen de bladeren op de grond.
Of toch? ...tekenen van slaap?
-
Op het "Groot Zwarteveld ' staat een zeldzaam plantje ..het is de zonnedauw..Een vleesetende plant. Niet dat wij daar bang voor hoeven te zijn ..ze bijten je vinger er niet af. Wel kleine vliegjes en juffertjes ...daar is hij dol op. Gelukkig is dit plantje geen meter groot ..maar enkele centimeters.
-
=
Het gaat niet lang meer duren ..en dan zien we weer damhert kalfjes in de Amsterdamse Waterleidingduinen ..
-
Een Boomleeuwerik .. De witte V achter op de kop gaf de doorslag. Toch blijft het altijd lastig om de Boomleeuwerik en de Veldleeuwerik uit elkaar te halen. Deze fladderde niet in de lucht ..maar foerageerde rustig op de grond. Hij was trouwens wel heel eenvoudig te naderen ..en dat is altijd fijn :) 
-
-
Ook zagen we vandaag veel vlindersoorten in de awd ..Sint-Jacobsvlinder .Hooibeestje .. Zandoogje ..Icarus Blauwtje ..Kleine Vuurvlinder ..
en de Atalanta.  Waar de dagvlinderwerkgroep KNNV Zuid-Kennermerland ..nog even aangaf dat het herstel van nectarplanten in de awd nog circa 15 jaar gaat duren.. Terwijl daar tegenover geen onderzoek gedaan is in het gebied Zuid - Kennermerland .... Voelt dat een beetje als stemmingmakerij (Damherten)
Landelijk lopen de aantallen ook terug!
De Zandhagedis ..heeft veel vijanden ..en één daarvan ..
-
Is de vos ..Ja ..Helaas pakt de vos ook regelmatig een zandhagedis Dat dit zeldzame beestje zelfs de bouw van vakantiehuisjes verhinderen kon ..Daar heeft de Vos geen boodschap aan ..Hij moet zijn welpen voeden . En pakt alles wat eetbaar is.
Juffer
-
Het was ieder geval een geslaagde gezellige middag in de awd met Marianne De boomkikkers ( Deze vonden we zelf ..maar waren dan ook de grootste :) hadden we in grote aantallen gezien ..net zo als de zandhagedissen. Ja ..de AWD is en blijft een prachtig gebied met een grote biodiversiteit. 
-
Helaas zijn er veel mensen die denken dat de natuur 
..geen kans maakt zonder ingrijpen van de mens.

2 opmerkingen:

 1. Henk ik heb mijn ogen uit zitten kijken, wat een schitterend verslag!
  En wat ben ik blij te zien dat jij dit allemaal weer aan kan fantastisch.
  Ik geloof dat de natuur wel degelijk zonder ons kan maar dat terzijde. ik wens je een prachtig weekend .

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Henk, wat een mooie serie, ik krijg gelijk weer zin om naar de AWD te gaan.
  Foto 10 van de libel vind ik super , mooi scherp en zo'n fijne zachte achtergrond, de libel is trouwens een viervlek.
  De laatste foto van de zandhagedis vind ik top, prachtige compositie en scherpte diepte.
  en lekker veel boomkikkers gezien, die twee samen is toch wel een leuk moment, ook voor degene die je had meegenomen, die had ook een topdag.
  Ook veel vlinders, weet je wat mij opviel, dat er heel veel argusvlinders zijn, landelijk gaat het heel slecht met deze vlinder maar in de AWD zag ik er afgelopen week enorm veel. ik heb dit ook op de facebook pagina van de vlinderstichting gemeld, want waarom komt deze vlinder zoveel voor in de AWD.....? Er waren trouwens ook veel andere vlinders dus dat van de nectarplanten....ik weet het niet, maar vlinders zijn er genoeg, meer dan in andere gebieden. groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen